Nu kan gravide blive vaccineret: Nina når første stik med kun 14 dage til termin

Coronavaccinen har ikke tidligere været tilbudt ammende og gravide, men det ændrer sig nu ifølge Sundhedsstyrelsen.

Nina Palesa Bonde skal føde om 14 dage, og i dag skal hun have første vaccinestik. Foto: Kim Dang Trong © DR

Mens en stor del af os danskere allerede har fået første stik eller er færdigvaccinerede, så har ammende og kommende mødre - indtil nu - ikke kunnet få vaccinen på grund af utilstrækkelig dokumentation for at anbefale brugen af vacciner til netop de grupper.

Men nu anbefales det, at gravide i 2. og 3. trimester og ammende også bliver vaccineret mod coronavirus. Gravide i 1. trimester kan også blive vaccineret efter aftale med egen læge.

Det har Sundhedsstyrelsen netop meldt ud i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen har ændret retningslinjerne efter at have fået nyere data og erfaringer fra de lande, der allerede nu vaccinerer gravide og ammende.

- Data fra disse lande viser samstemmende, at vaccinerne er meget effektive og sikre for både den gravide og for det ufødte barn samt for den ammende og det diende barn, skriver Sundhedsstyrelsen.

Årsagen til ændringen er blandt andet, at gravide har en øget risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19, og sygdom under graviditeten kan øge risikoen for at føde for tidligt, skriver de.

- Vi kan nu med baggrund i faglig viden om vaccinernes effekt og sikkerhed give et trygt tilbud til de mange kvinder, der har været kede af ikke at kunnet blive vaccineret. Som fødselslæge ved jeg, hvor vigtigt det er, at de gravide kan føle sig trygge i deres graviditet, siger Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, i pressemeddelelsen.

Højgravide Nina Bonde: 'Jeg kan træffe det frie valg'

Nyheden glæder dommerfuldmægtig Nina Palesa Bonde, der har termin om 14 dage.

Foto: Kim Dang Trong © DR

- Det er helt vanvittigt. Det er en kæmpe lettelse, at jeg ikke skal lade mig teste hele tiden, siger hun.

Hun er 100 procent tryg ved vaccinen og jubler over endelig selv at kunne træffe beslutningen.

- Nu kan jeg træffe det frie valg. Jeg bliver ved at være forsigtig og spritte af og teste mig, hvis jeg bliver syg, men jeg kan tage til kulturtilbud og få livskvalitet. Jeg er meget, meget glad, siger hun.

De gravide og ammende har formelt allerede fået invitationen i e-Boks ligesom resten af danskerne, men indtil nu er de blevet afvist ved vaccinestedet, hvis de svarer ja til at være enten gravid eller ammende. Det har påvirket Nina Palesa Bondes adfærd, at hun ikke har kunnet blive vaccineret.

- Indtil videre har jeg skullet tage mine forholdsregler, lade mig teste, holde afstand og lade være med at gå til stor arrangementer. Jeg aflyste at deltage i Danmarks sidste kamp i Parken - altså landskampen over dem alle, fortæller hun.

Gravide fra 13. uge (2. trimester) og ammende anbefales nu at blive vaccineret, siger Sundhedsstyrelsen. Nina Palesa Bonde (billedet) har termin om 14 dage.

Har kæmpet for nye retningslinjer

Nina Palesa Bonde har stor respekt for myndighederne, men hun er en af dem, der har været aktiv i debatten og i kampen for at få vaccinerne bredt ud, så tilbuddet også ville inkludere gravide og ammende, som det gør i eksempelvis Sverige, Island, Finland og USA.

- Jeg har set, at blandt andet USA har været i gang i et halvt år, så jeg har følt mig meget utålmodig, og det er også derfor, jeg har prikket til myndigheder for at høre, hvad vi venter på.

Nina Palesa Bonde har får sit første stik senere i dag - og der er ikke skyggen af bekymring at spore bag glæden.

Hvad kommer det til at betyde?

- Det her stik betyder, at jeg kan tage skuldrene ned og slappe af. Og at min familie og faren til mine børn kan lade være med at være bekymret for mig. Jeg vinder at være mindre bekymret for deltavarianten, beskyttelsen af mit barn og dem omkring mig, siger hun.

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi har tidligere udtalt, at det ville give god mening at åbne for muligheden for, at gravide og ammende kan vaccineres.

De anbefalede vacciner er mRNA-vaccinerne fra Moderna og Pfizer-BioNtech, og det er muligt at bestille tid på vacciner.dk.

Det har på nuværende tidspunkt ikke været muligt at få et interview med Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør. DR Nyheder taler med ham senere i dag.