Nu lukker Danmarks største gasfelt i Nordsøen

Tyra-feltet skal de næste tre år renoveres for 21 milliarder kroner, fordi havbunden under platformene synker.

(Foto: Total)

Seks meter. Så meget er havbunden under platformene i Tyra-feltet sunket siden åbningen i 1984.

Området ligger 225 kilometer vest for Esbjerg i den danske del af Nordsøen, og det er Danmarks og Sveriges vigtigste forsyningskilde af naturgas. Men de næste tre år bliver der hverken hevet olie- eller naturgas op fra undergrunden i Tyra-feltet.

Den franske operatør, oliekoncernen Total, lukker for produktionen, så genopbygningsarbejdet af de synkefærdige platforme til 21 milliarder kroner kan begynde.

- Vi har en situation, hvor afstanden mellem havoverfladen og platformene kun er 15 meter, og det er ikke tilstrækkeligt, siger Morten Hesselager Pedersen, projektdirektør i Total.

I flere år har Total forberedt det omfattende genopbygningsprojekt med navnet Nordsøaftalen, der kulminerer, når tre dykkere lukker for forsyningen, så nedrivningen kan begynde.

- Vi skal have fjernet de gamle platforme og erstattet dem med nye og højteknologiske platforme, herunder en beboelsesplatform til de mange arbejdere, hvorfra vi kan køre anlægget sikkert, forklarer Morten Hesselager Pedersen.

Sikrer tusindvis af arbejdspladser

Ifølge Total sikrer genopbygningsarbejdet 2000 arbejdspladser i Danmark, og udvindingen af olie- og naturgas i Tyra-feltet vil være sikret i mindst 25 år. Det er noget, man ifølge borgmesteren kommer til at mærke i Esbjerg Kommune, hvor mange arbejdspladser er afhængige af aktiviteterne til havs.

- Det er fuldstændig afgørende, at man kan få lavet den genopretning af Tyra, så vi kan have olie- og gasaktiviter med afsæt i Esbjerg de kommende 25 år, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune (V).

Hos den lokale virksomhed SubC har man produceret robotter, der skal hjælpe med at skille platformene fra hinanden. Her har milliardrenoveringen af Tyra-feltet givet travlhed.

- Over det sidste halvandet år har det været omkring 20 arbejdspladser. Det er lige fra ingeniører til smede og stilladsfolk, siger Tonny Klein, CEO hos SubC.

Jerry Christiansen har arbejdet i Tyra-feltet i 20 år, og platformen er derfor hans andet hjem. (Foto: Total)

Nye hjem for platformsarbejdere

Projektet betyder også, at de 230 personer, der arbejder på platformene, skal have et nyt slags hjem. Mange af dem har nemlig arbejdet i Tyra-feltet i mange år og dermed delvist boet på de gamle platforme.

- Det bliver fint, men sørgmodigt på samme tid. Det er jo alligevel mange år, man har brugt her, som så forsvinder, men så kommer der nyt, og så starter vi forfra, siger Jerry Christiansen.

Når de nye platforme er færdige, får Jerry Christiansen også mange nye kollegaer, når 230 ansatte bliver til 750. Selv har han arbejdet i Tyra-feltet i 20 år, og han erkender, at det bliver godt med de nye platforme.

- Det er tiltrængt med noget nyt, og det bliver rigtig godt at være her med high tech. Det bliver sgu nok noget fancy noget, griner Jerry Christiansen.

Russisk naturgas i Danmark

I de kommende tre år skal naturgassen, som bliver brugt til at varme danske huse op, i stedet komme fra Tyskland. Det betyder, at man dermed er afhængig af naturgas fra Rusland, da det store land mod øst forsyner tyskerne.

- I nedlukningsperioden forventes den importerede gas fra Tyskland overvejende at have sin oprindelse enten fra Norge, Rusland eller Nederlandene, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en mail til DR Nyheder.

Det har ikke været muligt at få et interview med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen for et uddybende svar om, hvad regeringen mener om brugen af russisk naturgas i Danmark.

Denne artikel indeholdt tidligere en grafik. Den er fjernet fra artiklen, da den ikke giver et komplet indtryk af, hvad der sker med boreplatformen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk