Nu lukker Tyskland grænsen mod Danmark

Det var meget sparsomt med trafik, der gik mod grænseovergangen ved Kruså.

Det tyske politi lukker grænsen til Danmark. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Klokken 8.00 lukkede tyskerne grænsen mod Danmark som et led i bekæmpelsen af coronavirus.

Budskabet var tilsyneladende trængt ind hos danskerne, for op til lukningen var det meget sparsomt med trafik, der gik mod grænseovergangen ved Kruså.

Samtidig var der en del kø den modsatte vej. I lørdags lukkede den danske grænse, og Sydjyllands Politi meldte her til morgen om en halv times ekstra køretid både ved Kruså og Frøslev.

Ifølge den tyske indenrigsminister Horst Seehofer skyldes lukningen Danmarks egne tiltag - heriblandt grænselukningen til Tyskland - samt danskernes 'indkøbsturisme'.

Det er således ikke muligt for danskere at tage til grænsebutikkerne for at handle længere. Da nyheden om grænselukningen kom ud i går, betød det da også stormløb på butikkerne. Det skriver Flensborg Avis. Til gengæld lå de øde hen her til morgen.

  • Det tyske politi lukkede her til morgen grænsen til Danmark på Sønderjyske Motorvej ved Frøslev. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)
  • Det er slut med at tage turen over grænsen for at handle. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)
  • Danskere, der arbejder i Tyskland, skal vise gyldig dokumentation, når de skal over grænsen. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)
1 / 3

Flere erhverv bliver ramt

Mange steder er der utilfredshed med grænselukningerne. Særligt turismen bliver hårdt ramt.

Tønders borgmester, Henrik Frandsen, har fuld forståelse for de tiltag, der bliver taget, men det har nogle alvorlige konsekvenser for hans kommune.

- 70 pct af de turister, vi har, er tyskere, så vi har et helt erhverv, der bliver lukket totalt ned. For en uge så det godt ud med flere bookinger end tidligere, men nu ser det helt galt ud. Vi håber selvfølgelig, der er nogle danskere, der vil leje et sommerhus her, men om det kan afbøde det, tvivler jeg på, siger Henrik Frandsen til DR Nyheder.

Henrik Frandsen er også bekymret for detailhandlen og den psykologiske faktor for borgerne.

Der er cirka 600 tyskere, der dagligt pendler ind over grænsen for at arbejde i Tønder Kommune.

Selv om de borgere, der arbejder på den anden side af grænsen, fortsat har mulighed for at krydse grænsen, frygter Henrik Frandsen mere bøvl i deres hverdag.

- En af mine store bekymringer er, at de får vanskeligere ved at komme frem. Især på førstedagen, hvor de måske ikke har fået dokumentation med, siger Henrik Frandsen til Ritzau.

Genforeningsfejring på standby

2020 er et særligt år, hvor 100 året for Sønderjyllands genforening med Danmark markeres.

Selv om grænselukningen er midlertidig, vil det ifølge borgmesteren formentlig også betyde aflyste arrangementer.

- Alle havde set frem til en fantastisk fejring af genforeningsåret. Lige nu er meget sat på standby. Det er meget ærgerligt, siger Henrik Frandsen.

Udover grænsen til Danmark vil Tyskland samtidig lukke grænserne til Østrig, Schweiz, Frankrig og Luxembourg.

Det vil fortsat være muligt at transportere varer over grænsen, ligesom arbejdende pendlere fortsat skal kunne passere frem og tilbage over grænsen.

Pendlere skal dog udstyres med en indrejsetilladelse for at kunne komme på arbejde.

Den danske grænselukning varer til og med 13. april, mens Tyskland har meldt ud, at grænselukningen gælder i ti dage.