Nu må homoseksuelle mænd give blod

Ændringen i reglerne har været halvandet år undervejs og indføres fra marts.

Fra marts bliver reglerne om bloddonation lempet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I august 2018 meldte daværende sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), klart ud.

Mænd, der har haft sex med mænd, skulle have mulighed for at donere blod, hvis de ønsker det. Det har de ikke haft mulighed for siden 1988, hvor aids-epidemien rasede i Danmark.

Mere end halvandet år senere bliver ændringen i bekendtgørelsen om bloddonation nu endelig gennemført.

Fra marts i år må mænd, der på et tidspunkt i deres liv har haft sex med en anden mand, donere blod. Der skal dog gå fire måneder fra, at de har haft sex med en mand, før de må give blod.

Det fremgår af et brev fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der er sendt til flere af Folketingets udvalg.

Bekendtgørelsen træder i kraft i denne måned, men får først virkning fra marts, da blodbankerne har brug for en to-måneders periode til at implementere ændringen i praksis.

Ændringen skal ikke til afstemning i Folketinget, da det er en bekendtgørelse, som ministeren selv kan beslutte skal ændres.

- Indførelsen af bloddonation blandt MSM (sex med mænd, red) er et positivt tiltag. Med den fire måneders karantæneperiode vil Danmark være blandt de mest progressive lande i verden ift. bloddonation for MSM, skriver ministeren i det orienterende brev.

Ministeriet oplyser til DR Nyheder, at de ikke kan sige en præcis dato, hvornår reglerne træder i kraft andet, end at det kommer til at ske i marts måned i år.

Bloddonorer: Et skridt i den rigtige retning

Fra flere steder lyder der tilfredshed med, at regelændringen nu træder i kraft.

Blandt andet hos foreningen Bloddonorerne i Danmark.

- Den permanente udelukkelse gav meget god mening, da den blev indført. Situationen er en anden i dag, da testen er ret sikker. Vi har slået til lyd for, at den meget strikse regel godt kan ændres, uden at det går ud over patientsikkerheden, siger generalsekretær Flemming Bøgh-Sørensen.

Bloddonorerne i Danmark mener dog godt, at man kunne overveje, om karantæneperioden bør være fire måneder.

- Der er ikke nogen faglig evidens for, at det er lige der, den skal ligge. Så vi ser ændringen som et skridt i den rigtige retning, men vi kan godt se, at der er mulighed for en yderligere lempelse på et tidspunkt, siger Flemming Bøgh-Sørensen.

AIDS-Fondet er en anden organisation, der har advokeret for, at reglerne skulle ændres.

- Det er på tide, at det sker. Det er helt rigtigt at få moderniseret en lovgivning, som i mange år har hængt lidt fast i en gammel virkelighed, siger direktør Andreas Gylling Æbelø.

I marts er det halvandet år siden, at Ellen Trane Nørby meddelte, at nu blev reglerne lavet om. Er det gået hurtigt nok?

- Det kunne have været dejligt, hvis det var trådt i kraft tidligere, fordi mange har ønsket det i lang tid. Men man skal også huske, at baggrunden var den store aids-epidemi i 80'erne og 90'erne og blødersagen. Det sidder i os, når man går ind og ser på lovgivningen, siger han.

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) bakker også utvetydigt op om ændringen. Det fremgik af et høringssvar fra november sidste år.

Her er der dog også en smule malurt i bægeret.

- En karantæneperiode på fire måneder for MSM udelukker fortsat i praksis de fleste MSM fra at give blod, men det er af væsentlig betydning for forskelsbehandlingen, at der nu i højere grad kan ses en faglig argumentation bag varigheden for karantæneperioden, lyder det i høringssvaret.

Rettelse klokken 10.25: Det fremgik, at ændringen kommer til at ske fra 1. marts. Ministeriet oplyser dog, at de ikke kan give en præcis dato, men at ændringen kommer til at træde i kraft i løbet af måneden.

Nuværende regler for bloddonorer:

 • Du må ikke donere blod, hvis du:

 • Tror du kan være smittet med hiv eller hepatitis (leverbetændelse).

 • Eller hvis du inden for de seneste fire måneder:

 • Har haft sex med en person, der på en af nedenstående måder har været udsat for smitte.

 • Har haft samleje med en person, der er hiv-smittet eller smittebærer af hepatitis.

 • Har haft samleje med en person fra et geografisk område, hvor hiv eller hepatitis B og C er udbredt blandt befolkningen. Dette gælder hele Asien, hele Afrika samt Syd- og Mellemamerika.

 • Er blevet piercet eller tatoveret.

 • Du må ikke donere blod, hvis du i løbet af dit liv:

 • Som mand har haft seksuel kontakt med en anden mand - (NB: Reglerne ændres i marts i år).

 • Har været prostitueret.

 • Har været stiknarkoman.

 • Deler eller har delt injektionsnål med andre.

 • Har været behandlet for blødersygdom før 1988.

 • Kilde: bloddonor.dk