Nu må vi stå én meter fra hinanden: Der er dog undtagelser

Nu mener Sundhedsstyrelsen som tommelfingerregel, at det er nok med en meters afstand mellem mennesker.

Sundhedsstyrelsen har i dag opdateret de generelle anbefalinger om forbyggelse af smitte.

Mest iøjnefaldende justering er anbefalingerne om afstand i det offentlige rum, som tidligere har lydt på mindst to meters afstand.

Det reduceres nu til blot en meter - som hovedregel.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm siger til DR Nyheder, at der blandt andet er en undtagelse ved fællessang for eksempel i kirker.

- Vi ved, at sang gør, at man kan udskille nogle dråber over længere tid. Derfor anbefaler vi to meters afstand som et forsigtighedsprincip, siger Søren Brostrøm.

De nye retningslinjer kommer inden det, der ikke bare bliver begyndelsen på en ny uge, men også en ny hverdag, når butikker og storcentre fra i morgen mandag kan åbne for kunder, mens også det udendørs idræts- og foreningsliv kan genstarte deres aktiviter.

- Det er vigtigt for mig at sige, at hygiejne kommer foran afstandskravet i forhold til, hvad der er mest effektivt. Og vi skal virkeligt have fokus på håndhygiejne og rengøring af overflader. Det er ekstremt vigtigt, siger Søren Brostrøm.

Ugen efter bliver aktiviteten i samfundet igen øget, når blandt andet caféer, restauranter og værtshuse kan genåbne.

De store elever får også lov til at vende tilbage til skolen, og kirker og moskéer kan igen byde velkommen til de troende.

I denne video bliver det forklaret, hvorfor myndighederne anbefaler at holde afstand.

En række undtagelser

Til den nye afstandsregel er imidlertid en række undtagelser, da der ved aktiviteter med kraftig udånding som eksempelvis sang i kirken stadig skal holdes to meters afstand.

Her gælder der stadigt minimum to meters afstand:

  • Hvis der er tvivl om luftvejssymptomer hos en selv eller den anden, for eksempel hvis man på vej hjem fra arbejde føler sig sløj, hvis man synes den anden ser forkølet ud osv.

  • Ved besøg på plejecentre, sygehuse, hos personer med særlig risiko mv.

  • Ved aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale, for eksempel sang, råb, foredrag, skuespil, fysisk anstrengelse m.v.

  • Ved aktiviteter i bevægelse, for eksempel en rutsjebane.

  • Ved ophold i lukkede rum med begrænset bevægelsesrum, dårlig udluftning m.v., for eksempel kælderlokaler, skakter m.v.

Gør det nemmere for restauranter

Justeringen af retningslinjerne er særligt godt nyt for landets restauranter og caféer, da afstanden ved siddende indretning skal måles fra midten af stolesæderne og ikke fra armlæn til armlæn, ligesom styrelsen ikke længere fraråder buffetservering, forudsat at der holdes en høj hygiejne.

Restauranter har lidt under coronanedlukningen. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Direktør i Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Katia Østergaard, siger til Ritzau, hvis der havde været et krav om to meters afstand på restauranterne, ville det i langt de fleste tilfælde reducere kapaciteten med 60-80 procent.

- Så jeg er rigtig glad, siger Katia Østergaard om de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Forskellige anbefalinger fra land til land

I den nye rapport over gældende, danske retningslinjer kan man læse, at "på baggrund af en samlet vurdering af den foreliggende dokumentation, internationale anbefalinger og erfaringer samt pragmatiske overvejelser om bæredygtighed og proportionalitet finder Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut", at der mindst skal holdes en meters afstand.

Videre står der, at "der er ikke sikker dokumentation" for et bestemt afstandskrav i det offentlige rum, og blandt internationale myndigheder varierer de aktuelle anbefalinger i forhold til Covid-19:

  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO: 1 meter

  • Det europæiske smitteagentur: 2 meter

  • Storbritannien: 2 meter (6 feet)

  • Tyskland: 1,5 meter

  • Holland: 1,5 meter (to armslængder)

  • Norge: 1 meter

- Vores (Sundhedsstyrelsen, red.) anbefalinger er først og fremmest fagligt funderet, og vi har et meget skarpt øje til, at der kan ske øget smitte spredning i takt med, at vi åbner flere funktioner i samfundet. Men samtidigt skylder vi at kigge på internationale erfaringer, og vi kan se, at landene omkring os ikke gør det samme, siger Søren Brostrøm og fortsætter.

- Blandt andre har vores naboer i Norge hele tiden haft deres restauranter åbne sammen med et-meters krav.

Reducer kontaktsmitte

I Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger gives der eksempler på, hvordan en række forskellige konkrete situationer skal håndteres, når den nye anbefaling på en meters afstand mellem mennesker ikke kan overholdes.

Eksempelvis bør man ved kosmetisk behandling i ansigtet, eller når frisører klipper pandehår, anvende ansigtsdækkende visir.

Sundhedsstyrelsen skriver også, at risikoen for kontaktsmitte øges betydeligt ved berøring af kontaktpunkter og overflader, der berøres af mange.

Det kan for eksempel være håndtag, gelændre, kontakter, trykknapper, tastaturer, mus, terminaler, armlæn, bordkanter, legetøj, redskaber, vandhaner, toiletter og lignende.

Her kan risikoen minimeres ved hyppig og grundig rengøring.