Nu måler Google-biler luftkvaliteten i hovedstaden: Det skal gøre borgerne klogere

Google Street View-bilerne skal kortægge luftforureningen det næste halve år.

Google Street View-bilerne vil fra i dag køre rundt i København for at kortlægge luftforureningen i hovedstaden. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Fra i dag triller Google Street View biler med kort dekoreret i lakken rundt i Københavns gader for at måle luftkvaliteten i byen.

Det er Google og Københavns Kommune, der har indgået et gratis samarbejde for at kortlægge luftforureningen i hovedstaden, og Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager (EL), håber, at det kan være med til, at kommunen kommer nærmere målet om at være den første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

- Vi måler allerede mange steder i dag, men Google kører rundt på vejene hele tiden, og det er en rigtig god ekstra service, at de vil dele dataen med os. Det er en stor hjælp for os i forhold til at vide, om der er nogle områder, vi skal måle mere, siger hun og fortsætter:

- Og så håber jeg, at det kommer til at betyde, at københavnerne bliver endnu mere opmærksomme på, hvor der er luftforurening i byen, så de kan sætte nogle krav til os politikere om at begrænse den.

Intet er gratis

København bliver den første by uden for USA, der tager techgigantens fotovogne i brug til at måle NOx-udledning og partikelforurening.

Pernille Tranberg, der er medstifter af Dataethics og rådgiver i ansvarlig brug af data, er skeptisk over for samarbejdet. Ifølge hende giver Google intet gratis væk.

- Der er ikke noget, der er gratis her i livet. Heller ikke Google services. Når Københavns Kommune ikke betaler med kroner og ører, betaler de med noget andet, siger hun og fortsætter:

- Rigtig mange af os bruger Google Maps, og hvis kan man se, hvor luftforureningen er, vil man blive fastholdt i Google Maps, og flere vil bruge tjenesten. Og det kan Google tjene penge på, fordi langt de fleste danskere afgiver deres lokationsdata til Google, når man bruger Maps. Og det er guld værd for virksomheden, siger hun.

Ingen borgerdata til Google

Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager (EL) forsvarer samarbejdet og understreger, at kommunen ikke giver oplysninger til Google, men omvendt.

- Google indsamler data, som de deler med os, og som vi så kan dele med københavnerne. Vi udleverer ikke personfølsomme data, siger hun og fortsætter:

- Det er selvfølgelig i Googles interesse at måle det her, for at man for eksempel kan få oplyst i sin Google Maps, at hvis man cykler en bestemt rute, er den mindre forurenet end en anden. Men det synes jeg, er en god information for københavnerne. Og som jeg forstår det, vil Google lade Københavns Kommune bruge det på hjemmesiden, så man som borger ikke behøves at bruge Google Maps.

Målingerne i hovedstaden vil strække sig over et halvt år og skal danne grundlag for at komme videre med bekæmpelsen af luftforurening.

Det er fem år siden, at Streetview-bilerne begyndte at måle luftforurening i USA.

Facebook
Twitter