Nu råder Danmark over to coronavacciner: Særligt én ting adskiller dem fra hinanden

Moderna-vaccinen er væsentligt nemmere at håndtere end den fra Pfizer-Biontech, siger ekspert.

Sent i nat ankom den allerførste sending med Moderna-vacciner til Statens Serum Institut, hvor de 5.000 vacciner skal kontrolleres, inden de bliver kørt videre til Region Syddanmark. Foto:Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix , Christof Stache/AFP/Ritzau Scanpix

Indtil videre har der kun været mulighed for at få én slags coronavaccine herhjemme, nemlig den fra Pfizer-BioNTech.

Men det ændrede sig i nat, hvor de første 5.000 Moderna-vacciner blev kørt ind over den danske grænse.

Fordi dagens forsendelse af vacciner er så lille, bliver alle doserne kørt til i Region Syddanmark. Regionen oplyser, at de første Moderna-vacciner bliver givet til plejekrævende over 65 år og særligt sårbare personer på torsdag på et nyt vaccinationscenter i Vejle.

Og om ikke så længe kan resten af Danmark også. Du kan dog ikke selv vælge, om du helst vil stikkes med Modernas eller Pfizer-BioNTechs vaccine.

Men det er faktisk heller ikke så vigtigt, hvilken en du får injiceret. Vaccinerne er nemlig stort set ens. Det siger Camilla Foged, der er professor ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet og forsker i vacciner.

- Effekten er stort set den sammen, så jeg vil sige, at det er ligegyldigt, hvilken en man bliver stukket med.

Det er nemlig samme teknologi, der ligger bag dem, og så er effekten og bivirkningerne også meget ens hos de to vacciner, forklarer hun.

Én væsentlig forskel

Men der er særligt én ting, der adskiller Moderna-vaccinen fra Pfizer-BioNTech. Moderna-vaccinen skal kun opbevares ved minus 20 grader, frem for de minus 60-80 grader, som Pfizer-BioNTech-vaccinen har behov for.

- Vaccinen fra Moderna kan opbevares i en almindelig fryser, hvor vaccinen fra Pfizer-BioNTech skal opbevares ved minus 80 grader.

Og det sparer os for en hel del logistikproblemer, mener Camilla Foged.

- Det gør det meget nemmere med logistikken. Nu kan vi bruge vores sædvanlige distributionskæde til at få vaccinen ud. Vi får ikke brug for de dyre frysere til at holde vaccinen ekstrem kold.

Pfizer-BioNtech arbejder i øjeblikket på en version af vaccinen, som også kan opbevares ved minus 20 grader, fortæller professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos.

Årsagen til, at vaccinen fra Pfizer-BioNtech skal holdes ved så lave minustemperaturer, skyldes blandt andet, at de hurtigt skulle udvikle vaccinen.

- Det er noget teknik, det er måden, man har lavet vaccinerne på, fortæller Kolmos.

Den nye version af vaccinen fra Pfizer-BioNtech er formentlig klar til sommer, tilføjer han.

De første Moderna-doser ankom i nat til Statens Serum Institut med denne kølevogn. Her kører den væk efter at have afleveret de 5.000 vacciner, der nu skal kontrolleres og pakkes, inden de i morgen bliver sendt til Region Syddanmark.

Immunitet i et år er en 'rigtig god nyhed'

Ifølge Moderna selv giver deres coronavaccine immunitet i mindst ét år. Det oplyser selskabet ifølge Ritzau på en stor sundhedskonference mandag. Og det er en rigtig god nyhed, siger Camilla Foged.

- Det var da fantastisk. Det er en helt ny teknologi, og ingen har rigtig vidst, hvor længe immuniteten ville vare. Man har været bange for, at immuniteten ikke ville være lige så lang tid, som for de mere traditionelle vacciner - men sådan ser det så ikke ud.

Men om et års immunitet er mere eller mindre end forventet, er rigtig svært at sige.

- Vi kan ikke rigtig forvente noget. Vi er nødt til at vente og se, hvordan det går. Men det er da absolut en glædelig nyhed, siger hun.

Camilla Foged har ikke set noget data på, hvor længe immunitet vaccinen fra Pfizer-BioNTech skulle give, og derfor er de altså ret svære at sammenligne på lige det punkt.

Beskeden om et års immunitet er baseret på den data, som den amerikanske medicinalvirksomhed har indsamlet indtil videre. Professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos mener, at udmeldingen fra Moderna er meget sandsynlig.

- Det lyder rimeligt nok. Jeg ville også forvente, at vaccinerne har en minimumsvirkning i den størrelsesorden.

Han understreger dog, at man skal være opmærksom på, at det er fremskrevne tal Moderna udtaler sig efter.

- Når man siger ét år, så er det på baggrund af fremskrevne tal. Der er ingen, som har observeret patienter, der har været vaccineret i et år indtil nu. Man har nok observeret nogle, der har været vaccineret et halvt år.

Men meldingen om, at den nye vaccine skulle beskytte i et år, har Lægemiddelstyrelsen ikke set nogen dokumentation for. Det siger styrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

- Lægemiddelstyrelsen har på nuværende tidspunkt ikke set videnskabelig dokumentation for, hvordan de Covid-19-vacciner, der foreløbig er godkendt i EU, virker efter 12 måneder.

Det kan man først sige noget om, når vaccinen har været ude at virke i længere tid.

- Eftersom de godkendte vacciner først lige er taget i brug, så må fremtiden vise, hvordan vaccinernes effekt udvikler sig over tid. Det vil Lægemiddelstyrelsen naturligvis følge nøje sammen med vores europæiske kolleger.

Risikerer at skulle vaccineres igen

Der sker hele tiden små forandringer i virus, hvilket også er tilfældet med covid-19. Den nuværende version har ændret meget i for til den oprindelige virus, som brød ud i Wuhan.

Hans Jørn Kolmos sammenligner coronavaccinen med influenzavaccinerne, som mange danskere får hvert år.

- Ved indgangen til hver influenzasæson skal man have gentaget sin vaccination, fordi virus efter ét år vil have ændret sig så meget, at de antistoffer, man har oparbejdet mod forrige års virus, ikke virker så godt længere. Det er ikke fordi, antistofferne kun holder et år, det er fordi virus har ændret sig så meget, at man skal have genopfrisket sin vaccination.

Det samme kan vi risikere med coronavaccinen, mener professoren.

- Vi ved strengt taget ikke, om vi kommer ud for samme situation med coronavirus, at det over tid vil ændre sig så meget, at vi efter et år skal vaccineres igen. Det kan meget vel være. Det må vi se, det kan kun tiden vise.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter