Nu sættes Hæren ind: Smitteopsporingen måtte opgive kontakten i hver fjerde sag

I går afsluttede smitteopsporingen over 1.000 sager uden at være i mundtlig kontakt med den borger, de skulle have fat i.

Lige nu er det omkring 80 procent af sagerne for coronaopsporingen som afsluttes inden for 24 timer. I september var det 93 procent. Foto af Birgitte Drewes.

15, 16 eller 17 opkald, og borgeren tager stadig ikke telefonen.

Det er i mange tilfælde hverdagen for Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er dem, der står for corona-smitteopsporing.

Den seneste uge er der sket en markant stigning i andel af sager, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed aldrig kommer i mundtlig dialog med borgere, som de burde.

Derfor har man nu bedt Forsvaret om hjælp.

I denne uge er andelen af coronasager, hvor man ikke har fået fat i borgeren, steget fra 10 til 25 procent. Det vil sige, at Styrelsen for Patientsikkerhed for eksempel tirsdag afsluttede over 1.000 sager uden nogensinde at tale med den borger, de ønsker at få fat på.

I oktober og september lå andelen på cirka tre procent.

I afslutter ret mange af jeres sager uden mundtlig dialog. Hvad skyldes det?

- Vi ringer rigtig mange gange til folk - også over flere dage. Men når vi har så travlt, som vi har, så prioriterer vi opkald nummer 1, 2 og 3 frem for opkald 13, 14 og 15. For vi kan se, at hvis folk ikke tager telefonen ved de første tre kald, så er sansynligheden for, at de tager den ved opkald 15, 16 og 17 bare lavere, siger vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed Birgitte Drewes.

Hæren skal henvise til test

Personale fra Hæren vil fra i dag blive oplært i at hjælpe med coronaopsporingen.

- Vi er i gang med at skaffe flere ressourcer, og i dag får vi bistand fra Forsvaret til at komme ind og hjælpe os med testhenvisningerne. Fordi der kan vi hurtigt skalere vores kapacitet ved at oplære dem. Så mange som muligt, så hurtigt som muligt, siger Birgitte Drewes.

En testhenvisning skal finde sted, hvis du er nær kontakt til en smittet. Så vil coronaopsporingen - og fremover også Hæren - henvise dig til en PCR-test uden om det normale bestillingssystem på coronaprover.dk.

Det er ikke specificeret, hvilken del af Hæren der skal bistå smitteopsporingen.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at de har anmodet om hjælp fra 80 medarbejdere fra Hæren.

Afslutter sag på grund af travlhed

Der er lige nu 1.200 personer, som sidder klar ved telefonerne for at hjælpe borgerne, hvis corona-uheldet er ude. Men til trods for det, så beskriver vicedirektøren deres hverdag som meget travl.

- Lige nu oplever vi meget meget stor travlhed, fordi vi har et stigende smittetal. Og vi kan se, at der er pres på testkapaciteten i regionerne, så mange ringer til os for at få en henvisning til en PCR-test.

- Og så har vi fået omikron-varianten oven i hatten, siger Birgitte Drewes.

I går var antallet af smittede inden for et døgn det højest registrerede, siden pandemien ramte Danmark. Helt præcis var det 5.120 smittede borgere.

Nu har smitteopsporingen derfra bedt om hjælp til opsporingsarbejdet.

Hver femte sag tager mere end et døgn

Tid er en afgørende faktor, når det gælder om at bryde smittekæder med covid-19.

Derfor er ambitionen fra Styrelsen for Patientsikkerhed også høj, når det gælder om at opspore smittekæder. Og sagerne med smitteopsporing skal helst startes og afsluttes inden for 24 timer.

- I den ideele verden skal procenten være 100. Men det kræver, at 100 procent tager telefonen, og det kan vi se, at folk ikke gør, siger Birgitte Drewes.

I september blev 92 procent af alle sager vedrørende smitteopsporing afsluttet inden for 24 timer.

Det tal krøb sig ned på 90 procent i oktober.

Men i de seneste tre uger har det tal været omkring 80 procent - det vil sige, at hver femte sag tager mere end et døgn at opklare.

- Konsekvensen er, at der er smittede, vi ikke taler lige så hurtigt med som for en måned siden.

De kan derved uforvarende komme til at smitte flere mennesker.

DR Nyheder har kontaktet Forsvarskommandoen for at få et interview med Hæren. Det har ikke været muligt inden den artikels udkomme.

FacebookTwitter