Nu skal de ældre pleje sig selv

På et plejehjem i Odense er de med til at lave mad, og i hjemmeplejen skal de ældre hjælpes til selv at gøre rent, gå i seng o.s.v.

På et plejehjem i Odense er de med til at lave mad, og i hjemmeplejen skal de ældre hjælpes til selv at gøre rent, gå i seng o.s.v. (Arkivfoto)

Hun græd tit på sit gamle plejehjem - der skete ingenting for beboerne. Men på det nye plejehjem er hun glad og hun er med til at lave mad til beboerne.

69-årige Sonja Nielsen er på plejehjemmet Rytterkasernen i Odense med i et enestående pilot-forsøg, der skal skabe "ny velfærd" i en sparemodel i Odense.

Beboerne selv på banen

Rytterkasernen i Odense er et plejecenter med 52 boliger og siden 1. marts har centret kørt et pilotforsøg, som gradvist skal bredes ud til alle kommunens plejehjem, f.eks. med at inddrage beboerne i madlavningen.

I stedet for at personalet plejer beboerne som de plejer, så skal beboerne nu mere selv på banen og være med til at pleje sig selv. De skal, siger kommunen være mere aktive i deres eget liv.

Endnu mere aktive skal de ældre på langt sigt være i hjemmeplejen, hvor de efterhånden ikke skal have gjort rent eller blive vasket af en hjemmehjælper, men have hjælp til selv at gøre tingene, f.eks. tage en støttestrømpe på.

-Fru Jensen sætter mest pris på selv at gøre tingene selv, siger ældrerådmand Jane Jegind. Men hun skal have hjælp til det.

Ældre er blevet afhængige

Ældredirektør Helene Bækmark siger, den hidtidige ældrepleje i Danmark har gjort de ældre svage, nemlig ved at gøre dem afhængige af at flere gør tingene for dem. Det er et opgør med en skæv plejekultur, der er behov for, siger hun.

Ny velfærd, hedder den ny politik, og det er også en økonomisk politik, nemlig med besparelser og omlægninger.

Et stærkt stigende antal ældre sætter sammen med borgernes forventninger, velfærden under pres, siger et notat fra Odenses ældre- og handicapforvaltning.

Helene Bækmark er direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen. Hun kommer fra Fredericia Kommune, hvor hendes aktiv-i-eget-liv politik indbragte kommunen en innovationspris fra Kommunernes Landsforening plus en europæisk innovationspris.


http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532bc1e7a11f9d0ee03e1973