Nu skal det være forbudt at give lange stuearrester

Nyt lovforslag karakteriserer lange stuearrester og isolation af børn som psykisk vold.

Hvis stuearresterne er lange og gentagne, kan det betegnes som psykisk vold, lyder lovforslaget, som forventes vedtaget fra den 1. marts. (ARKIV) Modelfoto. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

- Gå ind på dit værelse og bliv der, til jeg siger til!

Sådan kunne begyndelsen på en stuearrest lyde. Men i særlige tilfælde skal det kunne straffes med op til tre års fængsel at give sine børn stuearrest.

Forslaget er fremstillet som en del af en lovpakke om, hvordan man mindsker og straffer psykisk vold.

Forslaget karakteriserer gentagne, hyppige og lange stuearrester som psykisk vold.

Kortere og sporadiske stuearrester er altså ikke omfattet af forslaget, og i et notat lyder det, at:

- Forældres adfærd over for deres børn kan i alvorlige tilfælde antage en karakter eller grovhed, der omfattes af bestemmelsen. Bestemmelsen omhandler derimod ikke det, man normalt vil forstå ved stuearrester.

Stuearrest kan være 'overgreb'

Det er uklart, hvor udbredt grove stuearrester er, og hvor nøjagtigt grænsen går, men hos Børns Vilkår er de glade for lovforslaget.

- Vi hører jævnligt på Børnetelefonen om tilfælde af stuearrest, som er meget grove, og som reelt afskærer børnene fra at have et normalt socialt liv og må betragtes som overgreb på børnene og ødelægger deres selvværd og selvtillid, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

- I de tilfælde kan sådan en lovbestemmelse her jo gå ind og føre til, at forældrene rent faktisk kan straffes, siger han.

Ikke alle er begejstrede for lovforslaget. Til Jyllands Posten giver formand for Landsforeningen for Børn og Forældre, Morten Thorsøe Secher, udtryk for, at det er 'skørt' at lovgive om stuearrest.

- Det virker absurd og farligt at bevæge sig ind på det her område og begynde at lovgive om, hvordan forældre skal opdrage, siger han til avisen.

Handler om frihedsberøvelse

Men forældre, der af og til giver deres børn stuearrester, som en del af opdragelsen, skal altså ikke frygte at blive straffet eller kigget over skulderen af myndighederne.

Det understreger Britt Bager, som er politisk ordfører for Venstre.

- Hvis der er tale om det, man kalder "time out", så har man som forælder selvfølgelig stadig retten til at opdrage sit barn på den måde.

I ministeriets notat om forslaget fremgår det, at forslaget er møntet på forældre, som udsætter deres børn for stuearrester, "der har karakter af en frihedsberøvelse, og som er en del af et mønster af krænkelser, der isolerer og nedbryder barnet."

Det understøtter Britt Bager og sammenligner de grove stuearrester med fysisk vold.

- Jeg synes, det er helt på sin plads, at vi som samfund sender et klart signal om, at grove, længerevarende stuearrester ikke er i orden. På samme måde, som det jo ikke er i orden, at man slår sine børn.

Lovforslaget ventes at blive vedtaget og skal efter planen træde i kraft den 1. marts.

Facebook
Twitter