Du har endelig fået den lille til at sove. Nu er det din tur, og du er netop trådt ind i drømmeland.
Vruuuuuuum!
En motorcykel kommer brølende forbi.
Hvis du har oplevet en lignende situation, så er du langt fra alene. Ifølge transportminister Benny Engelbrecht (S) er der rigtig mange borgere, der klager over larmende motorcykler - især i bymæssig bebyggelse.
Han fremsætter i oktober et lovforslag, der skal gøre det lettere, at stoppe motorcykler, der larmer mere, end de må. Færdselsstyrelsen skal nemlig have mulighed for at lave et vejsidesyn.
- Det er fint, at man gerne vil have en motorcykel, men det er ikke meningen, at den skal larme, så folk ikke kan sove om natten og vækker hele kvarteret, når den tændes, siger Benny Engelbrecht.
Kan let snyde synshallen
Der er krav til, hvor meget alle køretøjer må støje. Det gælder både motorcykler og biler og kommer især an på motorstørrelse og produktionsår.
I grafikken nederst i artiklen kan du se, hvor meget forskellige køretøjer støjer, og du kan tjekke, hvor meget din egen bil eller motorcykel må støje. Da grafikken er fra 2018, er der dog ikke mulighed for at se køretøjer, der indregistreret efter 2018.
Ifølge transportministeren er der dog et stort problem med ejere af motorcykler, der udstyrer motorcyklen med for eksempel lydpotter, der gør motorcyklen mere larmende, men er svære at fange i et almindeligt syn.
- Ved en synskontrol kan man sætte en midlertidig lydpotte på, som overholder støjgrænserne, men fem minutter efter kan man køre ud i trafikken med en anden lydpotte, der larmer rigtig meget, siger Benny Engelbrecht.
I videoen her kan du se og høre, hvor let det er at pille ved udstødningen.
Vedtages lovforslaget får Færdselsstyrelsen hjemmel til at kontrollere blandt andet motorcyklens udstødning ved et vejdsidesyn, som man kender det fra for eksempel lastbiler.
Hvis motorcyklen larmer mere, end den må, så kan ejeren straffes med bøde.
Politiet har nu også mulighed for at stoppe ulovligt larmende køretøjer, men ifølge Benny Engelbrecht har politiet sjældent udstyret med til at kontrollere lyden, hvorfor der i praksis ikke har været kontrol.
Skal have ekspertisen
Jonas Hjort, der er formand for Harley-Davidson Club of Denmark, erkender, at der helt sikkert er et problem med motorcykler, der larmer ulovligt meget.
Han er også enig i, at det giver bedre mening med vejsidesyn end med periodisk syn, da mange af hans medlemmer bruger motorcyklen i en begrænset periode på året og som sekundært køretøj.
Han er dog bekymret for, at vejsidesyn på for eksempel et motorcykeltræf bliver til gene, da reglerne i forhold til støj ikke altid er så ligetil.
- Jeg har beskæftiget mig med Harley-Davidson i 15 år og har set på tusinder af ’harlyer’, og endnu har jeg ikke mødt to, der er helt ens, for folk laver dem om.
- Det kræver, at man er rigtig godt inde i området for at være sikker på, at man kan vurdere, at den larmer mere, end den må i forhold til registreringsattesten, siger Jonas Hjort.
Opbakning fra støttepartier
Ifølge ham har flere af medlemmerne i motorcykelklubben i løbet af sommeren oplevet, at nogle kontrollanter tror, at det er ulovligt, bare fordi det ikke er den originale udstødning.
Derfor håber han, at kontrollanterne får den rette uddannelse, så vejsidesynene ikke kommer til at skabe unødig gene for motorcyklisterne.
Benny Engelbrecht er dog sikker på, at kontrollerne kommer til at fungere.
- Der er det så heldigt, at Færdselsstyrelsens eksperter ved allermest om, hvad køretøjer må og ikke må, siger han.
Når lovforslaget bliver fremsat en gang i oktober, så har det støtte fra alle regeringens støttepartier - Enhedslisten, De Radikale og SF.
Partierne er alle enige om, at der skal gøres noget ved støjen, da det efterhånden er bevist, at støj er sundhedsskadeligt.
- Hvis vi skal komme vejstøj til livs, bliver vi selvsagt også nødt til at mindske støjen fra motorcykler. Jeg tror, at muligheden for vejsidekontrol kombineret med bøder kan bidrage til, at vi får bugt med problemet, men det er vigtigt, at vi efter kort tid får evalueret, om indsatsen rent faktisk virker, siger Anne Valentina, der er transportordfører fra SF.
Grafikken her er fra 2018, hvor vi her på DR.dk satte fokus på støj. Den viser, hvor meget forskellige køretøjers motor må støje lovligt ifølge Motorregistret. Du kan tjekke, hvor meget din egen bil eller motorcykel må støje. Da grafikken er fra 2018, er der dog ikke mulighed for at se køretøjer, der indregistreret efter 2018.
Motorstøjen registreres ved en såkaldt standmåling, hvor køretøjet står stille. Der gasses op til tre fjerdedele af de omdrejninger, som er normale for motoren. Mikrofonen måler støjen på syv meters afstand fra siden af køretøjet.
Derfor står der for eksempel, at en Teslas motor må støje 0 db.