Nu skal flere tilbydes vaccination mod abekopper: Sundhedsstyrelsen ændrer strategi

Indtil nu er vaccinen mod abekopper kun blevet tilbudt personer, som har været i nær kontakt med en smittet.

En mand i Lille i Frankrig får her vaccinen mod abekopper 6. august. (Foto: © Francois lo Presti, Ritzau Scanpix)

Sundhedsstyrelsen ændrer nu strategi for, hvem der skal tilbydes vaccine mod abekopper og vil nu tilbyde vaccination til mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere.

Det skyldes, at de er i størst risiko for at blive smittet med virusset. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Indtil nu er vaccinen mod abekopper kun blevet tilbudt personer, som har været i nær kontakt med en smittet. Men nu er det altså alle i risikogruppen, der får tilbuddet.

- Vi har desværre et stigende antal smittede med abekopper i Danmark. Vi vil meget gerne have bragt smitten ned og beskytte de, der er i størst risiko, siger Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

- Ud over vores store fokus på forebyggelse, isolation og lettere adgang til test, så ændrer vi derfor nu også vaccinestrategi. Vi vil gerne give dem, der er i størst risiko for at blive smittet, en bedre beskyttelse, siger hun.

LGBT+Danmark har efterlyst, at vaccinen udbredes til flere end kun nære kontakter, ligesom der har været demonstrationer for det i flere lande.

Smitter ved tæt fysisk kontakt

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt

Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men der er set særligt mange tilfælde af smitte verden over blandt mænd, der har sex med mænd.

Vaccinen mod abekopper kommer i to stik, som skal gives med mindst 28 dages mellemrum.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at fastlægge, hvordan tilbuddet om vaccination skal tilrettelægges. Den forventer at kunne påbegynde vaccinationen i slutningen af denne uge.

- Vi har god dialog med regionerne og de infektionsmedicinske afdelinger om at få det praktiske på plads. Jeg forstår godt, at de, der er i risiko for smitte, er utålmodige, og vi arbejder målrettet på opgaven, siger Helene Probst i pressemeddelelsen.

Abekopper er et virus, der blandt andet kan give feber, hævede lymfeknuder og udslæt med hvide blærer.

Sygdommen varer normalt to til fire uger og går i de fleste tilfælde over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes at komme sig helt.

/ritzau/

De kan blive vaccineret mod abekopper:

  • Personer, der modtager PrEP mod hiv.

  • Personer der er ikke modtager PrEP mod hiv, men opfylder kriterierne for dette. Det kan være personer, der tilhører målgruppen af mænd, der har sex med mænd, men fx ikke tåler PrEP mod hiv eller har fravalgt PrEP mod hiv.

  • Personer, som er i behandling for hiv, og som har en adfærd, som giver større risiko for at få abekopper.

  • Hvis man ikke er i PrEP-behandling, kan man blive tilbudt vaccination, hvis man opfylder et af følgende kriterier:

  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inde for de sidste 12 uger. Fast kendt hiv-negativ partner tælles ikke med.

  • Er en mand, som har sex med mænd, og har haft syfilis inden for de sidste 24 uger.

  • Er en mand, som har sex med mænd og har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.

  • Hvis du er blevet nær kontakt til en, som er smittet med abekopper, kan du blive tilbudt vaccination for at mindske risikoen for alvorlig sygdom. Beslutningen træffes af en speciallæge i infektionsmedicin.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.