Nu skal medarbejdere i social- og ældreplejen igen PCR-testes for corona

Vatpinden i halsen bliver endnu engang en fast del af hverdagen for en række medarbejdere i landets kommuner.

Plejepersonale bør blive PCR-testet hver 14. dag - kan det ikke lade sig gøre, er anbefalingen en antigentest før hver vagt. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Myndighederne opfordrer nu igen til, at personalet på plejehjem og i hjemmeplejen bliver PCR-testet fast hver 14. dag.

For selvom det lige nu er solskinsvejr og så varmt, at det næsten ikke er til at holde ud, så kommer efteråret snigende i horisonten - måske med stigende smitte med coronavirus lige i hælene.

Og derfor skal de ansatte i plejesektoren altså igen til at testes fast, siger Statens Serum Instituts direktør, Henrik Ullum.

- Vi ved, at når efteråret kommer, og det bliver dårligere vejr, begynder smitten at stige. Problemet er, at når vi får risiko for smitte ind i gruppen af de allerældste og mest sårbare, så er det, at vi kan se øget dødelighed.

- Med regelmæssig test af personalet, der tager sig af de borgere, kan vi både overvåge smitten og få brudt smittekæder, siger han.

Direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum var et af de gennemgående ansigter på de mange corona-pressemøder coronapandemien. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Kommuner er klar

Og i hovedstadens kommuner er de igen klar til at teste medarbejderne - det gælder for eksempel i Gentofte og København.

I Københavns kommune sender de et hold af podere ud til arbejdspladserne for at stå for at teste medarbejderne, fortæller Mette Mønster Westergaard, der er leder i Sundhedsforvaltningen.

- Vi vil prøve at skabe noget mere tid ude på de enkelte plejecentre til opgaven omkring borgeren, og det betyder, at vi kan sende nogle podere ud og teste medarbejdere på enheden, så medarbejderne ikke skal bruge tiden på det og dermed lade tiden gå fra borgerne, siger hun.

I Roskilde Kommune er en række medarbejdere tidligere blevet lært op i at pode deres kollegaer, og de skal nu stå for test på det enkelte plejehjem.

Skal være nemt og bekvemt

Begge metoder bakkes op af fagforbundet FOA, som tager godt imod de regelmæssige test. Det siger Torben Hollmann, der er sektorformand for Social - og sundhedssektoren hos FOA.

- Vi kan sikre, at smitten ikke kommer ind på plejecentrene, men frem for alt kan vi også sikre, at vi ikke smitter hinanden, så vi skal blive hjemme fra arbejde. Vi har brug for, at folk er på arbejde, fordi vi i forvejen ikke er for mange, siger han.

Og derfor er det ifølge Torben Hollmann afgørende, at medarbejderne tilbydes test på deres arbejdsplads.

- Det vigtige for os er, at det er nemt og bekvemt. Det betyder, at det skal foregå på arbejdspladsen i arbejdstiden, siger han.

Nu er det altså personalet på plejehjem og i hjemmeplejen, der igen skal til at vænne sig til at lange pode-pinde og regelmæssige test. Men skal andre faggrupper og måske endda store dele af befolkningen begynde at forberede sig på det samme?

Ikke umiddelbart, lyder det fra Henrik Ullum fra Statens Serum Institut.

- Til den almindelige befolkning vil jeg sige, at vi nærmer os altså den her grad af epidemien, hvor vi har en betydeligt højere modstandsdygtighed i form af immunitet i befolkningen.

- Det gør, at vi håber, vi som befolkning vil have en højere grad af beskyttelse, og derfor ser vi ikke massiv testning af store befolkningsgrupper som del af planen, siger han.

Derfor behøver man heller ikke valfarte til et testcenter for at blive testet, hvis man har corona- eller influenzalignende symptomer.

- Det vigtigste er først og fremmest at lade være med at gå på arbejde. Man kan godt blive testet, men det er ikke strengt nødvendigt, siger Henrik Ullum.