Nu skal sygeplejersker og læger fra hospitaler ud at vaccinere, og det kan gå ud over operationer

I både Region Midtjylland og Region Syddanmark lånes hospitalsansatte ud.

Sundhedsstyrelsen håber at kunne have givet tredje stik til op mod 3,5 millioner danskere inden nytår. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Meldingen fra sundhedsmyndighederne har været helt klar - der skal rigtig meget fart på med at få givet tredje stik med en coronavaccine til så mange som muligt. Faktisk håber man på at have givet tredje stik til op mod 3,5 millioner mennesker inden nytår.

Det betyder, at der skal skrues rigtig meget op for tempoet ude i regionerne, hvor man arbejder på at få øget kapaciteten, så man kan vaccinere flere hver dag.

Derfor begynder man nu flere steder at tage læger, sygeplejersker og studerende ud af det daglige arbejde på hospitalet for i stedet at bruge dem til at vaccinere.

I Region Midtjylland tager man eksempelvis personale ud fra samtlige hospitaler for at sætte gang i vaccinationerne.

- Vi har sat alle sejl til og bedt om alle mand til pumperne for at få vaccinationsaktiviteten så hurtigt op som muligt, siger Claus Brøckner Nielsen, der er lægefaglig direktør i Hospitalsenheden Midt, der dækker Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive.

Men når man bruger personale ét sted, betyder det selvfølgelig, at de ikke også kan være et andet sted. Derfor vil den øgede vaccinationsindsats ifølge Region Midtjylland også betyde aflyste operationer og behandlinger.

I Hospitalsenheden Midt, hvor Claus Brøckner Nielsen altså er lægefaglig direktør, er det omkring 60 medarbejdere, der tages ud af det normale arbejde. Han mener dog, at det er den rigtige prioritering.

- Hvis borgerne ikke bliver vaccineret, så ved vi, at selvom man måske ikke bliver så syg, så er der flere der bliver indlagt, og så risikerer vi, at vi ikke har intensivpladser eller sengepladser nok, siger han.

Frygter længere ventelister

I en anden af hospitalsenhederne i regionen, Hospitalsenheden Vest, tager man 25 medarbejdere ud. Her er den lægefaglige direktør, Jens Friis Bak, enig i, at det ikke kan undgå at påvirke sygehusenes normale drift.

- Vi laver jo ventelister i øjeblikket og har store ventelister. Og man kan jo godt frygte, at det her betyder, at flere patienter kommer på ventelister, siger han.

Det er regionsrådet, der har ansvaret for hospitalsdriften. Og spørger man regionsrådsformand Anders Kühnau, er det en helt nødvendig prioritering lige nu. Derfor er det også omkostningerne - aflyste operationer og behandlinger - værd.

- Det mest afgørende vi kan gøre nu for at passe på sundhedsvæsnet, er at få vaccineret så mange som muligt, så hurtigt som muligt. Det er afgørende, at vi når målet om at vaccinere rigtig mange danskere nu, siger han.

Han understreger dog, at man vil forsøge kun at udlåne personalet i så kort tid som muligt.

- Vi vil prøve at begrænse den periode, hvor sundhedsfagligt personale bliver trukket ud fra hospitalerne, for vi har jo også brug for dem til noget af den planlagte aktivitet, som vi nu må udskyde. Det vil være i en begrænset periode, indtil vi får personale nok i vaccinationscentrene, siger han.

Ansætter mange

Også i Region Syddanmark trækker man personale ud fra flere hospitaler for at hjælpe til med vaccinationerne.

På Athenavængets Vaccinationscenter i Odense har de eksempelvis i øjeblikket lånt otte-ti medarbejdere fra Odense Universitetshospitalt. Det er primært sygeplejersker, men der har også været udlånt læger.

Det fortæller afdelingssygeplejerske Sanne Thil Eriksen.

- Det er medarbejdere fra forskellige afdelinger, hvor man har kunnet afse lidt personale til at komme ud og hjælpe med den her kæmpestore opgave, siger hun.

De udlånte medarbejdere hjælper både med at vaccinere og med at observere dem, der lige er blevet vaccineret. Og der er brug for dem, fordi man på meget kort tid er blevet bedt om at skrue tempoet enormt i vejret.

- Det er svært at nå at få ansat folk til den her opgave, fordi det skal gå så stærkt.

- Vi er i gang med at ansætte rigtig mange, men indtil vi har dem på plads, låner vi fra hospitalet, siger Sanne Thil Eriksen.

I de andre regioner - Hovedstaden, Sjælland og Nordjylland - oplyser man dog, at man ikke har planer om at tage personale ud fra hospitalerne, da man er i gang med at skrue kapaciteten op på andre måder.