Nu skal unge undervises i at få børn

Danske unge har så travlt med uddannelse, rejser og karriere, at de glemmer at få børn, inden det er for sent. Nu skal de undervises i, hvordan man bliver gravid, inden det er for sent.

Selvom danske par ønsker sig 2,5 børn, så havde de i gennemsnit kun 1,7 børn i 2012. (© Iris/Scanpix)

Seksualundervisningen har haft mange former og farver gennem tiden. Men det overskyggende emne har for det meste været: Hvordan undgår man at blive gravid?

Men nu er vi blevet så gode til at styre vores reproduktion, at vi glemmer at få børn, mens vi kan. Og danskernes manglende evne til at få børn fik over sommeren debatten til at blusse så meget op, at flere læger kaldte barnløshed for en "folkesygdom".

Derfor skal seksualundervisningen fremover ikke kun handle om, hvordan man undgår at blive gravid, men også om, hvordan man rent faktisk bliver det. Det skriver Berlingske.

- Flere får problemer med at få de børn, de gerne vil have, siger generalsekretær i Sex & Samfund Bjarne Christensen til DR Nyheder og fortsætter:

- Det er vigtigt, at man har en viden om, hvad alderen betyder i forhold til muligheden for at få børn, og hvor meget betyder den. Nogle tror, at bare man undlader at bruge prævention, så bliver man gravid, men sådan er det desværre ikke for de fleste.

Myter skal aflives

Sex & Samfund, som leverer materialer til seksualundervisning i folkeskolen og på ungdomsuddannelser, er allerede klar med undervisningsmaterialet til seksualundervisningen.

Men det er ikke bare alderens indflydelse på fertiliteten, som danske unge trænger til at blive klogere på. De skal også fremover lære om, hvordan for eksempel miljø og seksuelt overførte sygdomme påvirker deres fertilitet, siger Bjarne Christensen.

- Der er faktisk en række myter omkring de her ting, som har brug for at blive aflivet, sådan at unge faktisk får en bedre viden om, hvad der påvirker deres fertilitet og mulighed for at få de børn, de gerne vil have, siger Bjarne Christensen til DR Nyheder.

Vil gerne skabe debat

Den ændrede seksualundervisning træder i kraft med det samme, oplyser Bjarne Christensen.

- Det, vi håber på, det er også, at vi får en samfundsmæssig debat omkring, hvornår er det rigtige tidspunkt, og hvordan får man de børn, man gerne vil have, siger han.

Ifølge Berlingske er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende 29,1 år. Selvom danske par ønsker sig 2,5 børn, så havde de i gennemsnit kun 1,7 børn i 2012.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk