Nu står det fast: Tycho Brahe blev ikke myrdet med kviksølv

Mængden af kviksølv i liget af videnskabsmanden Tycho Brahe er ikke dødelig, siger helt friske resultater. Han er derfor sandsynligvis død af urinvejsinfektion.

Tycho Brahes lig er hentet i Prag for at blive undersøgt.

Den danske astronom Tycho Brahe blev ikke myrdet med kviksølv for 400 år siden, som man ellers har forestillet sig.

Det siger den danske middelalderarkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet, der sammen med et forskerhold i 2010 fik lov til at grave Tycho Brahes lig op.

- Tycho Brahe blev ikke forgivet med kviksølv, som man har troet, fortæller Jens Vellev.

Tidligere metoder forældede

Han forklarer, at man fandt noget af Tycho Brahes hår i 1901, da man åbnede kisten første gang.

Det er blevet analyseret på institutter i København og Lund med gammeldags metoder, der viste store mængder af kviksølv.

- Men nu har vi analyseret det med kemiske metoder bl.a. på atomforsøgscenteret i Prag, hvor vi med kvantitative metoder kan sige, at Tycho Brahe ikke blev forgivet med kviksølv og heller ikke var medicineret så meget, at han døde af det, siger Jens Vellev.

Døde sandsynligvis af urinvejsinfektion

Forskerne er dog ikke kommet nærmere, hvad det så var, Tycho Brahe døde af. Her støtter man sig stadig til de fortællinger, der er skrevet af Tycho Brahes assistent, Keppler, siger Jens Vellev.

- Fortællingen siger, at Tycho Brahe var til en middag, hvor han drak for meget, men ikke gik ud og tissede, fordi det gjorde man ikke. Han fik så ondt i maven, og da han kom hjem fik han feber. Og så døde han 11 dage efter. Vi regner med, at han er død af urinvejsforgiftning, men vi kan ikke være sikre på det, fortæller Jens Vellev.

Forskerne afslører desuden, at Tycho Brahes næse ikke var lavet af sølv efter en duelulykke. Dermed er to af de mest fremtrædende myter om astronomen nu aflivet.

Resultatet er helt entydigt og godkendt af forskere på Oxford Universitet.

Døde kort efter middag hos ven

Tycho Brahe arbejdere som astronom på Uranienborg på øen Hven i Øresund. Senere flyttede han til Prag i Bøhmen.

Han døde den 24. oktober 1601 og blev stedt til hvile i Tynkirken i den tjekkiske hovedstad Prag. Allerede kort efter begyndte der at versere rygter om, at han blev forgiftet med kviksølv.

I 1901 blev Tycho Brahes skæg analyseret, og der blev fundet en forholdsvis høj koncentration af kviksølv.

- Der var rygter om, at det var Kejseren, der havde forgivet ham, eller hans assistent Keppler. Men Keppler kan altså frikendes nu, siger Jens Vellev.

DR2 bringer en dokumentar om sagen søndag den 18. november klokken 19.

Facebook
Twitter