Danmark er officielt trådt ind i genåbningens såkaldte fase 2. Men hvad er det nu lige, det betyder for dig og din hverdag?
Noget åbnede, allerede kort efter genåbningsaftalen blev præsenteret torsdag. Det gælder eksempelvis dyreparker, hvor gæsterne selv er i bil samt professionel idræt uden tilskuere.
Men storcentre og dele af detailhandelen åbner først i dag. Her får du et overblik over, hvordan det praktisk kommer til at foregå.
Storcentre
For varehuse og andre store butikker, herunder storcentre, magasiner og arkader som for eksempel Salling, Magasin, Tarup Center i Odense og Rødovre Centrum gælder fra mandag følgende regler:
- •
Butikker mellem 2.000 og 4.999 kvadratmeter bør maksimalt tillade adgang for 1 person pr. 8 kvadratmeter indendørs gulvareal.
- •
Butikker mellem 5.000 og 9.999 kvadratmeter bør maksimalt tillade adgang for 1 person pr. 10 kvadratmeter indendørs gulvareal.
- •
Butikker over 10.000 kvadratmeter bør maksimalt tillade adgang for 1 person pr. 20 kvadratmeter indendørs gulvareal.
De nye regler betyder konkret, at et storcenter eller et varehus på 25.000 kvadratmeter højst må have 1.250 personer i butikken på samme tid.
Varehuse og andre store butikker bør sikre, at det er muligt på alle primære gangarealer at passere andre kunder med god afstand, ligesom man bør begrænse kødannelsen foran butikkerne.
Derudover er bistro, lounge, legeområder og andre fællesarealer fortsat lukket for ophold.
For de enkelte butikker i stormagasinerne gælder det, at der først og fremmest skal være let adgang til hånddesinfektion, hvor der færdes mange mennesker og er mange kontaktpunkter.
Det gælder ved indgangspartier, i forretninger, ved serveringssteder, ved idrætsfaciliteter m.v.
Et af dem er Herning Centret i Midtjylland, der i dag slår dørene op til arkadens 80 butikker.
Til P1 Morgen forklarer centerchefen, at der er tegnet streger og pile på gulvet, så gangtrafikken bliver ensrettet og med god afstand.
Desuden holder teknologi øje med, at kunderne ikke overstiger 3.800 i antal. Det svarer ifølge Herning Centret til 'en rigtig, rigtig god Black Friday'.
Detailhandelen
I forbindelse med indretning af de genåbnede butikker skal de gældende krav til lokaler, hvortil offentligheden har adgang - altså butikslokaler - overholdes. Se dem herunder.
- •
Der må maksimalt tillades adgang for én person pr. 4 kvadratmeter gulvareal, hvortil der er offentlig adgang. Er gulvarealet under fire kvadratmeter, kan der tillades adgang for 1 person. Gulvarealet opgøres væg til væg uanset inventar m.v.
- •
Lokalerne skal så vidt muligt indrettes på en sådan måde, at smittefare minimeres, herunder ved at gøre det muligt for kunder og besøgende at holde afstand til hinanden.
- •
Der skal være vand og sæbe eller håndsprit og informationsmateriale fra Sundhedsstyrelsen tilgængelig for kunder og besøgende.
Desuden bør butikker indrettes, så smittefare minimeres, og der kan holdes afstand.
Det er den enkelte butik, der fastlægger egne retningslinjer for ophold i butikkerne, som for eksempel afstandsmarkering ved kassen, og hvor der kan opstå flaskehalse.
Så det er slut med køtilbud, aktiviteter og lignende, som kan skabe kødannelser og tæthed omkring enkelte områder i butikkerne.
Alle former for idræt og foreningsliv udendørs
Udendørs idræts- og foreningsliv måtte faktisk åbne allerede store bededag, men der er stadig en del usikkerhed om de konkrete regler.
Konstitueret direktør i Danske Gymnastik- og idrætsforeninger, DGI, Troels Rasmussen, forklarer de nye regler med et eksempel om fodbold.
- Retningslinjerne er sådan, at der må være 10 personer på en fodboldbane. En fodboldbane betragtes som en "opstreget" bane. Det vil sige, at hvis der er opstreget en femmands bane, så må der være 10 spillere på den. Hvis der er opstreget en syv-otte mands bane, så må der være 10 personer på den. Og hvis der er opstreget en 11-mandsbane, så må der være 10 personer på den, siger Troels Rasmussen til dr.dks læsere og fortsætter.
- Denne fortolkning stammer fra Rigspolitichefen og er således gældende. DIF, DGI og DBU vil opfordre kommunerne, faciliteterne og foreningerne til at opstrege flest mulige fem mandsbaner, således at der kan komme flest mulige ud på fodboldbanerne - selvfølgelig under ordnede sikkerhedsmæssige forhold.
Resten af fase 2
Den enkelte virksomhed, der er omfattet af fase 2, kan vurdere, at det ikke er hensigtsmæssigt at lukke op. I den situation vil en virksomhed, der tidligere har været omfattet af et forbud og derfor har været lukket, kunne vælge fortsat at holde lukket og vil efter den gældende ordning derefter modtage op til 80 pct. i kompensation for de faste udgifter.
Resten af fase 2 gennemføres den 18. maj og inkluderer blandt andet genåbning af restauranter, caféer. De større børn begynder også i skolen igen og det vil atter være muligt at låne bøger på bibliotekerne samt at besøge kirker og trossamfund.
Fase 3
Forud for iværksættelsen af fase 3 den 8. juni vil SSI’s ekspertgruppe foretage nye modelberegninger på baggrund af de seneste tal.
Aftalen betyder blandt andet, at forsamlingsforbuddet hæves til mellem 30-50 personer, hvis smitteforholdene tillader det.
Fase 4
Fase 4 iværksættes efter planen til august. Her genåbner blandt andet diskoteker og fitnesscentre.