Nu starter snotnæsesæsonen: Ved du, hvornår du bør blive testet?

(Foto: © Arkivfoto: Colourbox)
(Foto: © Arkivfoto: Colourbox)

I Danmark er vi på vej ind i de koldere måneder, og det betyder som regel også bunkevis af snotnæser og hoste. Forkølelse, influenza, halsbetændelse og lungebetændelse stortrives i det kolde og våde vejr, og samtidig har vi en fortsat COVID-19 epidemi hængende over os.

I 2020 er et host eller et nys anderledes, end det plejer, for nu tænker man automatisk: Kan det være corona?

Hos Rigspolitiets corona-hotline oplever man, at langt de fleste henvendelser drejer sig om symptomer, og spørgsmål om, hvornår man bør blive testet. Også de praktiserende lægers telefoner har været rødglødende med spørgsmål om, hvornår man som borger bør blive testet, bekræfter Anders Beich, Formand for DSAM.

Generelt er der et stort overlap mellem symptomer på corona og andre luftvejsinfektioner. Derfor har DR spurgt Lars Jørgen Østergaard, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet i infektionssygdomme, til råds om, hvilke symptomer, man skal mærke, før man bør blive testet for corona.

Nedenfor kan du læse mere om de enkelte symptomer for coronavirus, og hvornår du bør blive testet.

1

Symptomer i hoved-regionen

Feber er meget almindeligt i forbindelse med coronavirus. Faktisk oplever hele 77 procent, at de får feber, hvis de er smittet med coronavirus. Hvis du har feber, bør du altid blive testet for corona.

Hovedpine er almindeligt i forbindelse med corona. Faktisk oplever 16 procent hovedpine i forbindelse med coronavirus. Hvis du oplever uforklarlig og pludselig hovedpine, bør du blive testet for corona.

Træthed er et almindeligt symptom i forbindelse med corona. 30 procent af smittede oplever træthed. Hvis du oplever uforklarlig og pludselig træthed, bør du bilve testet for corona.

2

Symptomer i hoved og ansigt

Nedsat smags- eller lugtesans er et af de mere typiske symptomer på coronavirus. Faktisk oplever 41 procent af smittede dette symptom. Derfor bør du altid blive testet for corona, hvis du oplever det.

11 procent af de smittede med coronavirus oplever øjenbetændelse. Hvis du oplever øjenbetændelse sammen med andre symptomer, bør du blive testet.

Hvis du har snot fra næsen uden feber og uden at føle dig syg, er det ikke tegn på coronavirus. Hvis du oplever snottet næse sammen med andre symptomer, bør du blive testet for corona.

3

Symptomer i halsen

Tør hoste ses som et typisk symptom på corona. Faktisk oplever 68 procent tør hoste i forbindelse med coronavirus. Ved tør hoste bør du altid blive tjekket for corona.

Ondt i halsen er mindre almindeligt i forbindelse med corona. 16 procent af smittede oplever ondt i halsen. Derfor bør du kun blive testet for corona, hvis du derudover føler dig syg eller har feber.

Tale- eller bevægelsesbesvær er et mindre almindeligt symptom på coronavirus. Det er kun 11 procent af smittede med coronavirus, der oplever det. Ring altid til egen læge, hvis du oplever dette.

4

Symptomer i brystet

38 procent af smittede med coronavirus oplever vejrtrækningsbesvær. Hvis du er "kortåndet" og desuden føler dig syg eller har feber, kan det være et tegn på coronavirus. Kontakt altid din læge, hvis du har vejrtrækningsbesvær.

Smerter eller trykkende fornemmelse fra brystet er typisk i forbindelse med coronavirus. 23 procent af smittede oplever dette. Hvis du oplever dette symptom, skal du ringe til egen læge.

5

Symptomer i maven eller underlivet

20 procent af smittede med coronavirus, oplever diarré. Hvis du oplever uforklarlig diarré sammen med andre symptomer, bør du blive testet.

Mavesmerter er almindeligt, hvis man har coronavirus. 20 procent af smittede oplever dette symptom. Hvis du oplever dette pludseligt og uforklarligt eller sammen med andre symptomer, bør du blive testet for corona.

Kvalme, opkast samt appetitløshed er almindeligt, hvis man har coronavirus. 20 procent af smittede oplever dette symptom. Hvis du oplever disse symptomer pludseligt og uforklarligt eller sammen med andre symptomer, bør du blive testet for corona.

6

Symptomer i ben eller arme

Muskelsmerter er meget almindeligt i forbindelse med coronavirus. 17 procent af smittede oplever muskelsmerter. Hvis du oplever dette symptom, bør du altid blive testet for corona.

Hududslæt og misfarvninger af fingre og tæer er sjældent. Det er ikke et symptom, der kommer uden andre symptomer. Hvis du oplever det sammen med andre symptomer, bør du blive testet for corona.

Samlet set, bør du ifølge Lars Jørgen Østergaard, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet i infektionssygdomme, reagere på følgende tre måder alt efter, hvilke symptomer, du har.

Coronavirus smitter blandt andet ved håndtryk og host direkte i ansigtet.

Smitten udskilles i luftvejene, og personer, som er syge, udskiller virus, når de hoster og nyser. Hvis du er tæt på en person, som er smittet, kan viruspartiklerne inhaleres.

Viruspartikler på huden, overført ved for eksempel håndtryk, kan sprede sig til luftvejene, hvis du gnider dig i og omkring næseborene eller munden med fingrene.

Herunder kan du se Sundhedsstyrelsens forholdsregler.

Procentangivelserne over, hvor mange, der oplever symptomerne, stammer fra Sundhedsstyrelsens rapport fra 2020: COVID-19: Forebyggelse af smittespredning.