Nu vil Pape stramme op på kontrol: Flugtfange var terrormistænkt

Et nyt lovforslag skal styrke sikkerheden og mindske risikoen for fangeflugt, mener ministeren.

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil undgå fangeflugter som den, der fandt sted den 1. august med et nyt tiltag, der skal igennem lovmøllen hurtigst muligt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der skal strammes op på kontrollen i de danske fængsler, lyder det fra Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der nu vil give Kriminalforsorgen mulighed for at fotografere og tage fingeraftryk af de varetægtsfængslede.

- Det er vigtigt at man kan kende folk og finde ud af hvem de er, siger Søren Pape Poulsen.

I dag er det kun muligt for Kriminalforsorgen at tage fotos af dømte indsatte. Ikke varetægtsfængslede, som venter på dom. Den mulighed har kun politiet. Men det vil det nye lovforslag ændre på, og derfor behøver kriminalforsorgen ikke anmode politiet, når der skal skaffes billed-id på de varetægtsfængslede.

Et tiltag der skal forhindre gentagelser af den situation, hvor en varetægtsfængslet fange tog flugten den 1. august fra Vestre Fængsel ved at bytte identitet med en besøgende.

Ifølge justitsministeren er der tale om en mand, der er anklaget for at have deltaget i omfattende terroraktiviteter.

- Det er en mand, som italienerne har bedt udleveret. Han har deltaget - forstår jeg - i finansieringen af terror. Sådanne typer skal vi ikke have rendende frit rundt.

- Jeg synes i det hele taget, det er skidt, at sådan en mand slipper. Det er ikke godt, det er ikke noget, der tjener os til ære, siger Søren Pape Poulsen.

Flere tiltag på vej

Lovforslaget kommer som reaktion på fangeflugten, som Søren Pape Poulsen kalder for grotesk. Derfor har han bedt Kriminalforsorgen om en redegørelse af episoden. Det nye lovforslag skal forsøge at mindske risikoen for lignende fangeflugt, selvom han erkender, at der trods de nye tiltag, stadig vil kunne ske fejl

- Jo flere midler vi giver fængslerne og arresthusene, jo bedre er det. Det her er ét forslag vi ruller ud nu, og så kommer vi med flere initiativer senere, siger Søren Pape Poulsen.

Justitsministerens forslag kommer efter, at fængselsbetjenes fagforening, Fængselsforbundet, har efterlyst mulighed for at lade varetægtsfængslede bære id-kort. Et forslag der i forvejen havde opbakning fra et politisk flertal bestående af DF, S og SF.

DF: Et godt skridt

I regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ser retsordfører Peter Kofod Poulsen frem til en drøftelse af regeringens lovforslag, som han betegner som "helt klart i den rigtige retning".

- Jeg kunne godt tænke mig noget mere konkret, men det er da godt, at ministeren kommer med noget, siger han og efterlyser, at justitsministeren tager drøftelserne med de øvrige partier i Folketinget.

Dansk Folkeparti efterlyser, at der samtidig bliver undersøgt, om fængselspersonalet er for presset til at håndtere arrestanter på en ordentlig måde.

Lovforslaget sendes i høring den mandag den 13. august og forventes at blive fremsat til efteråret.