Nuuks borgere skal stemme om Hans Egede-statues fremtid

I kommunen, hvor grønlands hovedstad Nuuk ligger, kan borgerne til tirsdag stemme om, hvorvidt statue af Hans Egede skal fjernes.

Den norsk-danske missioner Hans Egede bliver af flere opfattet som en kontroversiel figur (Arkivfoto) (Foto: Hans Peter Kleemann © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Borgere i Grønlands hovedstad, Nuuk, og resten af Sermersooq Kommune kan indtil tirsdag stemme om, hvorvidt statuen af den dansk-norske missionær og præst Hans Egede skal blive stående eller ej.

Det skriver det grønlandske medie KNR, der beretter om, at der i aften er 555 stemmer for at lade statuen blive stående, mens 324 stemmer imod.

Resultatet af afstemningen vil blive forelagt kommunalbestyrelsen, der skal træffe en beslutning om statuens fremtid den 2. september.

Ifølge borgmester Charlotte Ludvigsen vil hun indbringe sagen for kommunalbestyrelsen, hvis der er et markant flertal for at flytte statuen.

Udsat for hærværk flere gange

Statuen af Hans Egede har været genstand for debat den seneste tid, efter at den blev overhældt med maling og påskrevet teksten "decolonize" (afkoloniser, red.).

Statuen af Hans Egede er flere gange blevet udsat for hærværk.

Blandt andet i 2012 blev statuen overhældt med maling. På soklen blev der skrevet "666" med store, røde tal.

I 1973 blev statuen ifølge KNR første gang overhældt med rød maling.

/ritzau/

Facebook
Twitter