Ny afsløring i Ahmed Samsam-sag får flere partier til at kræve redegørelse: 'Det lyder som en kriminalroman'

Det undrer en række retsordførere, at to mænd fra danske myndigheder gav terrordømt 10.000 kroner i kontanter under fængselsbesøg.

Ahmed Samsam på anklagebænken i Madrid i 2018. Her blev han dømt for at have tilsluttet sig IS på rejser til Syrien.

Det kunne være plottet i en kriminalroman med Jan Guillou som forfatter.

Sådan lyder reaktionen fra retsordfører hos Enhedslistens Rosa Lund på de nye oplysninger om, at to mænd fra en ukendt myndighed har besøgt terrodømte Ahmed Samsam med 10.000 kroner i kontanter.

- Hvem får lov til at blive lukket ind i et dansk fængsel uden at sige, præcis hvem de er, og hvem kan slippe ind med 10.000 kroner, siger Rosa Lund.

Det var dog, hvad DR kunne fortælle i går.

Den 9. september sidste år blev to mænd registreret som besøgende i Enner Mark Fængsel. De blev alene skrevet ind med fornavnene "Mads og Frederik".

Under besøget med de to personer, som ifølge Kriminalforsorgen kommer fra myndighederne, fik Ahmed Samsam udleveret 10.000 kroner i kontanter. Det viser dokumenter fra Kriminalforsorgen.

- Det er jo sådan noget, vi siger ikke kan ske i Danmark. Vi har et retsvæsen, og der er styr på tingene. Sådan en historie gør jo, at man bliver bekymret, siger retsordfører Rosa Lund (EL).

Sendt på missioner for PET og FE

Ahmed Samsam blev i 2018 dømt i Spanien for at tilslutte sig Islamisk Stat på rejser til Syrien, hvor han ifølge DR's oplysninger var sendt på missioner af først Politiets Efterretningstjeneste (PET) og siden Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det har hverken PET eller FE dog villet be- eller afkræfte.

Ahmed Samsam har siden dommen forsøgt at komme på fri fod. Derfor stævnede han sammen med sin advokat Erbil Kaya i december efterretningstjenesterne for at få dem til at erkende samarbejdet.

Og hos Erbil Kaya er formodningen om fængsletsbesøget i september klar:

- Min formodning er, at der er tale om to personer fra efterretningstjenesten, som Ahmed kender fra tidligere. Det er nogen, han har talt med flere gange, siger han.

Erbil Kaya arbejder på at samle informationer til sagen, der kan bevise, at Ahmed Samsam taler sandt.

- Derfor har jeg nu stillet Kriminalforsorgen en række spørgsmål. For det er selvfølgelig væsentligt for vores sag at få at vide, hvem der kom på besøg med de her kontanter.

Vil til bunds i sagen

Det er uvist, hvornår den historiske civile retssag kommer for.

Her og nu vil flere medlemmer af Folketingets retsudvalg dog have svar på, hvordan "Mads og Frederik" kunne besøge Ahmed Samsam med så mange kontanter, og hvad deres rolle i sagen er.

- Jeg tænker, at det ikke er ret mange, der kan slippe af sted med kun at opgive fornavn til fængslet, og jeg tænker da også, at det kan være to fra efterretningstjenesten, siger Rosa Lund.

- Derfor har jeg også tænkt mig at bede Justitsministeren om en status på Ahmed Samsams sag, for det her støtter jo hans egen forklaring.

Også Dansk Folkeparti og De Konservative vil have ministeren til at gøre rede for sagen.

- Sagen er for alvorlig til konspirationsteorier om, hvem der var på besøg. Men Justitsministeren må kunne redegøre for de her konkrete oplysninger, som nu er blevet fremlagt, siger retsordfører hos De Konservative Britt Bager.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, vil ikke kommentere sagen, fordi han er formand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne.

Screenshot af Enner Mark Fængsels kalendersystem. Her fremgår besøget fra samarbejdspartnerne "Mads' og 'Frederik".

10.000 kroner sendt retur

Det er ulovligt for indsatte i lukkede fængsler at være i besiddelse af kontanter.

Reglen er lavet for at undgå, at indsatte kan købe hash, telefoner eller andre ulovlige genstande af andre indsatte.

De 10.000 kroner, som Ahmed Samsam fik under besøget, er derfor blevet sendt retur til de to besøgende "Mads og Frederik".

Det undrer også flere af retsordførerne, at myndighederne har haft kontanter med til besøget.

- Det er myndighedernes opgave at overholde de regler, vi har lavet i fælleskab og af en årsag. Når myndigheder ikke gør det, har vi jo et problem, siger Rosa Lund (EL).

Kriminalforsorgen vil ikke uddybe, hvem de to besøgende er, og hvem der har kvitteret for, at de 10.000 kroner er kommet retur.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke stille op til interview. Heller ikke forsvarsministeriet, FE eller PET ønsker at forholde sig til oplysningerne om fængselsbesøget.

DR har forsøgt at få oplyst, hvor de to myndighedspersoner er ansat, og hvad deres fulde navne er. Det har ikke været muligt.