En højtstående advokat stopper som partner i et af landets største advokatfirmaer, DLA Piper, som følge af hans involvering i sagen om den udskældte ejendomskoncern DBO Real Estate Denmark.
Det sker, efter DR og Børsen har stillet spørgsmål til DLA Piper om deres partners rolle i ejendomskoncernen. Advokaten har nemlig både hjulpet DBO Real Estate Denmark med opkøb af ejendomme, lånt penge til koncernen privat og formidlet andre lån til ejendomskoncernen for over 100 millioner kroner.
Det er partner og hvidvaskansvarlig i DLA Piper Ulrich Hejle, der har stået for samarbejdet med DBO Real Estate Denmark
- Jeg kan bekræfte, at Ulrich Hejle ikke længere er partner i DLA Piper Denmark, skriver Managing Partner Martin Lavesen i en kortfattet mail.
- På baggrund af det, vi er blevet bekendt med om Ulrichs Hejles rolle i DBO koncernen, har vi desværre måtte konkludere, at han i en række sammenhænge har ageret på en måde, der er i strid med det kodeks, vi har for vores partnere, uddyber Martin Lavesen i mailen.
Ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft fra Whistle Tools, der blandt andet arbejder med bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, er advokathusets reaktion et udtryk for, at deres hvidvaskansvarlige har bevæget sig ud i noget, som de ikke vil sættes i forbindelse med.
- Man må jo tolke det på den måde, at man hos DLA ikke accepterer, at en partner er involveret i sådan en type forretning, hvilket jo ikke er så overraskende, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
I sidste uge kom det frem, at koncernen har flere afgørelser og domme imod sig for blandt andet at forsøge at presse lejere ud af deres boliger, og at to dømte boligspekulanter fra finanskrisen, Martin Larsen og René Müller, spiller centrale roller i ejendomsselskabet.
Førstnævnte hed tidligere Martin Malvang Klüts og var sammen med René Müller i årene op til finanskrisen en del af de ejendoms- og pantebrevskarruseller, der var medvirkende til, at flere danske banker blev påført milliardtab og krakkede. Begge blev efterfølgende idømt fængselsstraffe på henholdsvis 3,5 og 3 år for økonomisk kriminalitet.
Toprevisorer trækker lån for trecifret millionbeløb
Som DR og Børsen i går kunne fortælle, føler seks partnere hos revisionskæmpen PwC sig ført bag lyset i forbindelse med, at de har ydet lån for mere end 100 millioner kroner til DBO Real Estate Denmark.
Her oplyste PwC på vegne af partnerne, at det var en advokat fra et af de større advokatselskaber, som havde foreslået dem at lave private lån til DBO Real Estate.
Ifølge DR og Børsens oplysninger er den advokat netop Ulrich Hejle, der altså indtil for kort tid siden både var partner og hvidvaskansvarlig hos DLA Piper.
DR har fået aktindsigt i dokumenter fra en sag om en ejendomshandel, hvor Ulrich Hejle over for Københavns Kommune optræder som advokat på vegne af DBO Real Estate Denmark, som er et selskab i DBO-koncernen.
Ulrich Hejle ønsker ikke at stille op til interview, men afviser i en mail at have handlet i strid med reglerne på området.
- Jeg har i sagen efterlevet alle regler – herunder indsamlet al KYC-information (kundekendskabsoplysninger, red.) i overensstemmelse med almindelig praksis. Og jeg går ud fra, at andre involverede også har handlet fuldt forsvarligt i den henseende, skriver han.
At DLA Piper og Ulrich Hejle alligevel er nået frem til, at Ulrich Hejle skal forlade selskabet, handler om, at DLA Piper beskytter sit omdømme, vurderer Jacob Dedenroth, der kalder det ”en rigtig møgsag”.
- Det er klart, at som advokat skal man være sikker på, at ens klient driver en lovlig virksomhed, og man skal lave det, der hedder en risikovurdering efter hvidvaskreglerne, og det ser ikke ud som om, at han har været så grundig her, siger Jacob Dedenroth.
Advokat har selv lånt 20 millioner til ejendomskoncern
Ulrich Hejle har også privat involveret sig i forretninger med DBO Real Estate Denmark. Han har i sit private selskab i flere tilfælde oprettet ejendomsselskaber, der efterfølgende er overdraget til koncernen. Fra samme selskab har han også pant for mere end 20 millioner kroner i ejendomme, der er ejet af koncernen.
Han erkender også, at der er aktiviteter, som han ikke har delt med partnerkredsen hos hans forhenværende arbejdsgiver.
- Jeg har dog ikke på tilfredsstillende vis informeret og holdt mine kolleger i DLA Piper opdateret om mine opgaver, skriver Ulrich Hejle til DR.
Derfor har Ulrich Hejle forladt DLA Piper og fratrådt en række bestyrelsesposter, skriver han i svaret, hvor han også slår fast, at han nu vil ”udrede de forhold, der sættes fokus på”.
- En række ting, der nu bliver fremstillet i medierne, er nye for mig. Det har vist sig, at almindelige menneskers retsprincipper ikke er blevet respekteret, hvilket jeg tager kraftigt afstand fra det, skriver Ulrich Hejle.
Du kan se mere om de metoder, DBO Real Estate Denmark har udsat lejerne for i Kontant-programmet 'Kolde og kyniske boligspekulanter' på DR TV.