Ny afstandsanbefaling bekymrer professor: 'Det er et eksperiment ovenpå et andet'

Søren Brostrøm afviser, at det er risikabelt at ændre afstandsanbefalingen fra to til en meter.

Det er risikabelt, at Sundhedsstyrelsen i går meldte ud, at anbefalingen om at holde afstand nu er én meter.

Det mener Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet. Han kalder det et "eksperiment ovenpå et andet".

Anbefalingen har hidtil lydt på to meter. Og selvom en distance på én meter som udgangspunkt er udmærket og læner sig op ad WHO, er det noget andet, der giver professoren panderynker.

- Det er timingen, der bekymrer mig, fordi vi i forvejen er ved at skulle i gang med et mægtigt eksperiment, hvor vi åbner op i mange dele af samfundet. Det er der nogle usikkerhedsmomenter omkring, i forhold til hvor meget det vil påvirke smittespredningen.

- Seruminstituttet har netop sagt, at det kun vil lade sig gøre, hvis vi holder afstand. Midt i det siger de, at vi pludselig skal gå væk fra noget af det, der har fungeret og over til noget, der er mindre sikkert. Jeg forstår ikke helt, hvordan man er kommet til den her nye risikovurdering, siger Allan Randrup Thomsen.

Han sammenligner grænsen på én meter med hastighedsgrænser.

- De fleste kører nok lige lidt over. Der er markant forskel på 80 centimeter og halvanden meter. Jeg vil anbefale, at de fleste holder de gamle afstandsregler og dermed giver os den ekstra sikkerhed.

Brostrøm: Det er en balance

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understreger, at der ligger faglig dokumentation bag ændringen, og så har han stor tiltro til danskerne, som har udvist "en kæmpestor ansvarlighed".

- Vi skal hele tiden finde balancen mellem, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt, hvor vi skal tage nogle relevante forsigtighedsprincipper, samtidig med at vores anbefalinger og krav også er bæredygtige og holdbare på lang sigt, fordi vi nok må erkende, at den her Covid-19-sygdom er kommet for at blive.

Han tilføjer, at man har fået kontrol over epidemien, og at man er blevet klogere på virusset og sygdommen Covid-19.

- Derfor kan vi både tillade os at slække på anbefalinger omkring afstand, samtidig med at vi kommer med andre anbefalinger. Jeg vil gerne fremhæve, at der i de nye anbefalinger fra i går er øget fokus på hygiejne, siger Søren Brostrøm.

I de nye anbefalinger er der en række forsigtighedsprincipper, som blandt andet går på, at man skal holde mindst to meters afstand i forbindelse med korsang, fordi dråberne flyver længere ved kraftig tale eller sang.