Ny aftale: Hvordan kan du med grøn samvittighed bruge dine feriepenge?

Tænk lokalt og i kvalitet, når feriepengene skal sætte gang i hjulene, siger ekspert.

Særligt sommerhuse er blevet populære, efter coronapandemien har begrænset mange i at rejse udenlands. (Foto: © Kristian Brasen, Scanpix)

Det er næsten umuligt at være en klimaneutral forbruger.

Men en tur på den lokale restaurant eller et museumsbesøg i lokalområdet kan give god mening, hvis du vil forbruge feriepengene - og samtidigt have god samvittighed, siger ekspert.

Til oktober vil en dansk lønmodtager med en gennemsnitsindkomst på 326.000 kroner årligt nemlig få 24.000 kroner udbetalt før skat i feriepenge. Det sker efter regeringen landede en ny aftale med flere partier i nat.

Michael Minter er programleder i Den Grønne Tænketank Concito, og han har tre bud på, hvordan du kan bruge dine feriepenge og efterlade det mindst mulige CO2-aftryk.

Forkæl dig selv med restaurantbesøg og oplevelser

Ikke kun har restauranter et lavt aftryk per forbrugt krone, men det kan også sætte gang i beskæftigelsen. (Foto: © MOGENS FLINDT, Scanpix)

Det er oplagt at pege på muligheden for at gå ud og spise på en god restaurant, siger Michael Minter.

- I forhold til klimaaftryk handler det om, at vi spiser alligevel, og når vi går ud, så bruger vi flere penge på det samme, uden at belaste meget mere, end når vi spiser derhjemme.

Oplevelser inden for kultur er heller ikke nogen dårlig idé, hvis man vil minimere sit aftryk.

- Det kunne være museer og udstillinger. Det er et meget lavt aftryk per forbrugt krone, hvis man bliver i lokalområdet, i det omfang det er muligt, siger Michael Minter.

- Samtidig bidrager vi også til beskæftigelsen og får en god oplevelse ud af det. Det vil være en samfundsøkonomisk gevinst at bidrage til at få gang i de brancher, siger han.

Køb så god kvalitet som muligt

Hvis man tænker kvalitet ind i sit forbrugsmønster, kan man være med til at modvirke brug-og-smid-væk-kulturen. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Her handler det om at modvirke brug-og-smid-væk-kulturen, så man skal sørge for at anskaffe sig nogle ting, der holder og som kan repareres, så man ikke skiller sig af med dem, siger Michael Minter.

- Taler vi for eksempel tøj, så handler det om at købe et design og en stil, der holder længere og kan bruges til flere forskellige formål i stedet for en billig T-shirt, der føles ude af form efter et par måneder eller vaske.

Med møbler og boliginventar gælder det om at være opmærksom på design og kvalitet.

- Her skal man vælge ting, som kan vedligeholdes og repareres, så det ikke skal skiftes hvert 10. år.

Invester i energieffektivisering

Udskiftning af vinduer er en ud af flere muligheder for at energieffektivisere boligen. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

Det kan være svært at få udskiftet alle hjemmets vinduer eller installeret en varmepumpe, for de 24.000 kroner, som en dansk lønmodtager med en gennemsnitlig indkomst modtager i efteråret.

Men det kan være et godt tilskud, og det er et område, hvor det giver god mening at investere, siger Michael Minter.

- Feriepengene kan give luft i økonomien, når det handler om at udskifte oliefyr med en varmepumpe fx, og det har en kæmpe effekt i retning af det klimavenlige.

- Det er vigtigt at boligejerne får investeret penge i mere energieffektive bygninger, så vi kan spare på energien der, og det vil også gøre det nemmere for os at nå klimamålene.