Ny aftale om genåbning på plads: Seksdagesreglen for turister skrottes, og barer må holde længere åbent

Aftalen er blevet præsenteret på Christiansborg.

Parterne er blevet enige om en ny version af genåbningens fase 4. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

Folketingets partier er blevet enige om en revideret udgave af genåbningens fase 4.

Det oplyser partierne fredag aften på Christiansborg.

Den nye aftale betyder blandt andet, at seksdagesreglen for hotelovernatninger i Danmark bortfalder.

Forsamlingforbuddet på henholdsvis 100 og 500 personer vil ikke blive lempet i denne omgang, og eventuelle lempelser på det område vil blive diskuteret i september, fortæller justitsminister Nick Hækkerup (S).

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gør opmærksom på, at samfundet fortsat er i en alvorlig situation.

- Desværre tillader situationen ikke, at vi åbner op for hele samfundet lige nu, hvor vi lokalt ser stigende samfundssmitte og en opadgående kurve. Det tager vi meget alvorligt.

Du kan blive længere på bar

Den nye aftale betyder også, at restauranter og barer må holde længere åbent.

Som det er nu, skal de lukke ved midnat, men de nye regler betyder, at de må holde åbent til klokken 02. Det forudsætter, at der ikke bliver lukket flere gæster ind efter klokken 23.

Det er uvist, hvornår de nye regler træder i kraft.

Natklubber og diskoteker var oprindeligt en del af første udgave af genåbningens fase 4, men som smittekurven har udviklet sig de seneste uger, blev det klart, at det ikke blev tilfældet.

Ifølge aftalen må de tidligst åbne den 31. oktober.

Natklubber kan ændre indretning

Aftalen åbner dog en lille kattelem for diskotekerne.

- Vi vil give mulighed for, at natteliv vil omdannes til barer inden for sundhedsfaglige retningslinjer, så der kan være aktivitet der, siger Nick Hækkerup.

Med det mener han, at diskoteker og natklubber kan få lov til at holde åbent, hvis de ændrer deres indretning og aktiviteter, så det lever op til samme krav som barer og værtshuse. Det medfører blandt andet, at man skal sløjfe dansegulvet, og at ophold i selve barområdet skal holdes på et minimum.

Der har været meget snak om en mulig åbning af spillesteder op til forhandlingerne, men noget konkret nyt er der endnu ikke. Ifølge aftaleteksten skal der ses på, "om der sundhedsmæssigt forsvarligt kan ske yderligere genåbning af spillesteder", lyder det blandt andet.

Regeringen lover løsning på mundbind

Ifølge Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, har regeringen sagt, at man vil finde en løsning, så udsatte grupper kan få gratis mundbind.

- Vi har fået en tilkendegivelse om, at regeringen vil finde en løsning, så kronikere med nedsat immunforsvar og socialt udsatte vil kunne få gratis mundbind. Det skal Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen nu se på, siger han.

Aftalen om fase 4 kommer, efter at partierne onsdag forhandlede i ti timer uden at komme frem til en aftale. Torsdag tog de en pause, og fredag genoptog partierne forhandlingerne klokken 16.00 og har forhandlet lige siden.

Facebook
Twitter