Ny aftale skal give udsatte børn og unge en god sommer

Udsatte børn og unge får 200 millioner kroner til sommeraktiviteter.

Regeringen sammen med Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet har afsat ekstra midler til sommerferieaktiviteter for børn og unge. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

En ny pose penge skal sikre, at udsatte børn og unge får en god sommerferie trods coronakrisen.

Regeringen har sammen med en række partier afsat 200 millioner kroner, som skal sørge for sommeraktiviteter til børn og unge mellem 6 og 17 år. Og pengene er afsat særligt med tanke på udsatte børn og unge, lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

- Der er nogle børn i udsatte familier, som har betalt en særlig høj pris herunder coronanedlukningen, og derfor skal vi også som samfund række hånden ud og sørge for, at de kommer tilbage i fællesskabet, siger hun.

- Det kan være familier, hvor der har været øget vold, hvor alkoholmisbrug er blusset op igen, eller forældre, der har været psykisk sårbare, hvor børn har skullet være mere voksne end godt er. Og det er helt afgørende, at vi kommer ud til de familier og de børn, siger Astrid Krag.

Aftalen er indgået mellem regeringen og Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, De frie grønne løsgængere og Fremad.

Aktiviteterne kan eksempelvis være fodboldskoler, ferielejre og svømmecamps, og pengene fordeles i et samarbejde med Kommunernes Landsforening.

- Med den her aftale giver vi en masse muskler til at få stablet sjove, spændende og lærerige aktiviteter på benene, som børn og unge kan melde sig til over hele landet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er børne- og undervisningsminister i en pressemeddelelse.

Ud over de 200 millioner kroner bliver der med aftalen afsat yderligere ti milloner kroner til organisationer, som skal skabe kontakt til udsatte børn, unge og familier, som har været isoleret under coronakrisen. Og ti millioner kroner til organisationer, som arrangerer sommerlejre og sommeraktiviteter.

De i alt 220 millioner kroner kommer fra den såkaldte reserve på finansloven.

I aftalen er parterne blevet enige om en undtagelse fra forsamlingsforbuddet, og det betyder, at de organisationer, som har planlagt udflugter og ferielejre i sommerferien, får mulighed for af gennemføre disse.

Tilbage i april afsatte alle folketingets partier blandt andet 131 millioner kroner til særlig hjælp til udsatte børn og unge under corona herunder fem millioner kroner til afholdelse af sommerlejre.

Artiklen er opdateret 16:43 med en kommentar fra Astrid Krag, social- og indenrigsminister.