Ny art: Elektrisk ål i Amazonas slår strømrekord

Ålen kan give stød på 860 volt. I en stikkontakt er der typisk 230 volt.

Den elektriske ål er næsten helt blind, men en dygtig jæger. (Foto: handout © Scanpix)

Der kan gemme sig meget i det blå dyb.

Og for nylig har man fundet en ny art af elektriske ål, der kan give et endnu kraftigere stød, end de elektriske ål, vi allerede kender.

Electrophorus voltai hedder ålen. Og den kan give stød på 860 volt. Typisk kan elektriske ål give stød på 650 volt. Til en sammenligning er der 230 volt i en stikkontakt.

Den nye ål er blevet fundet i Amazonas regnskov af et hold forskere, der har samlet DNA fra flere elektriske ål. Og de har fundet to nye arter af ål i regnskoven. Med det fund findes der tre nu forskellige arter. Men det er kun den ene, der kan give stød på 860 volt.

Og fundet vækker begejstring hos Lars Olsen, der er kurator med ansvar for dyrene på akvariet Den Blå Planet.

- Det er altid spændende, at vi kan blive ved med at udforske og finde nye dyrearter, siger han.

Ifølge forskerne bag er resultaterne et bevis for diversiteten i Amazonas regnskov, hvor meget endnu er ukendt. Og netop derfor er det vigtigt at beskytte de forskellige habitater for skovrydning og brænde, skriver The Guardian.

Et habitat er et konkret levested for en plante eller et dyr.

Strømmen ligger i bagenden

De tre arter ligner hinanden, men har hvert sit DNA og lever i hvert sit område. Alligevel tyder noget på, at de deler en fælles forfader, der levede for millioner år siden.

Det har fået forskerne til at konkludere, at området, hvor den strømstærke ål lever, er en del af forklaringen på dens styrke. Lars Olsen tror dog, at det handler mere om ålens længde end dens habitat.

En klassisk elektrisk ål kan blive op til 2,5 meter. Ifølge Lars Olsen er det kun de første 10 centimeter, der gemmer på hovedet og de indre organer. Resten går til de elektriske organer, som skaber strøm.

De organer er muskler, der sidder i forlængelse af hinanden. Og det er dem, som skaber strømmen.

- Jo længere en ål er, jo flere muskler har den til at skabe strøm. Derfor antager jeg, at den nye art er længere, siger Lars Olsen.

Den elektriske ål var inspirationen bag det første batteri (Foto: LEANDRO SOUSA © Scanpix)

Men selv om ålen kan skabe stød på flere hundrede volt, er den ikke livsfarlig for mennesker. Selve strømstyrken er nemlig ikke særlig høj. Strømstyrke måles i ampere, og ifølge Lars Olsen har en elektrisk ål en meget lav ampere på omkring en. Stikkontakter har ti.

- Man kan blive midlertidig lam og få ondt i musklerne af at træde på ålen. Men man dør ikke af det, siger han og pointere, at hvis du har et svagt hjerte, kan du dog godt dø af at få stød fra den kraftige ål.

Ålen er vigtig

Den elektriske ål er dog ikke en 'hr. hvem som helst' i Amazonas regnskov. Som så mange andre dyr er den en del af et større økosystem, og den har en vigtig plads at spille.

- Ålen er vigtig for hele sammensætningen i habitatet, fordi den er en natjæger, der finder og spiser fisk, der ikke har det så godt, og som har sygdomme, siger Lars Olsen.

På den måde rydder ålen ud i bestanden.

Men som både forskerne bag rapporten og Lars Olsen fra Den Blå Planet hæfter sig ved, gemmer Amazonas på et utal af arter, vi endnu ikke kender til. Og de to nye arter af elektriske ål er blot et eksempel. Men det er slet ikke muligt, at vi kommer til at finde dem alle, lyder det fra Lars Olsen

- En masse arter forsvinder, inden vi når at opdage dem, siger han og fortsætter:

- Når vi bygger kæmpedæmninger, ødelægger vi habitatet for mange fisk, som vil forsvinde.