Ny bog skal forhindre udlevering af dansker til Indien

Danskeren Niels Holck anklages af Indien for at være terrorist. I dag udkommer en bog om hans historie - i håb om at forhindre en udvisning.

Bogen "De kalder mig terrorist" udkommer i dag. (Foto: © Asger Røjle, DR)

Når den 46-årige danske forretningsmand Niels Holck i dag udgiver bogen "De kalder mig terrorist" på forlaget People's Press, er det ikke kun for at fortælle den dramatiske historie om sit liv.

Han frygter at blive den første dansker nogensinde, der som følge af terrorpakken udleveres til retsforfølgelse i et land uden for EU. Han håber på, at bogen vil kunne skabe en debat, som vil kunne forhindre en udlevering.

- Niels Holck har besluttet at lægge alle kort på bordet - ikke mindst fordi han trues med deportation og død, fortæller forfatteren og journalisten Øjvind Kyrø, som Niels Holck har skrevet bogen i samarbejde med, til dr.dk/nyheder.

Våbensmugler

Niels Holck, der i dag bor ved Hillerød med sin familie, nægter ikke, at han for 13 år siden under navnet Niels Christian Nielsen deltog i forsøget på at smugle fem ton våben og ammunition ind til væbnede oppositionsgrupper i den vestindiske delstat Bengalen.

Han vil gerne retsforfølges. Bare ikke i Indien, hvor han frygter, at han ikke vil kunne overleve den udbredte tortur i bengalske fængsler.

Garanti mod dødsdom

I 2002 gav justitsminister Lene Espersen løfte om, at han aldrig ville blive udleveret til Indien, og Niels Holck valgte at holde op med at leve under jorden i Danmark. I 2005 tog justitsministeriet imidlertid sagen op igen efter pres fra Indien.

- Det er et spørgsmål om, hvordan han vil blive behandlet i Indien - inklusive en garanti for, at han ikke bliver dømt til døden, udtalte statsminister Anders Fogh Rasmussen til indisk tv under et besøg i landet i februar i år.

En udtalelse, der ikke just beroligede Niels Holcks nærmeste.

Debat er afgørende

- Heldigvis er vi født i et demokratisk samfund, hvor det er debatten, der er det afgørende, siger Øjvind Kyrø til dr.dk/nyheder.

- Derfor tror vi på, at det nytter at skrive en bog, hvori det både bliver afsløret, at den danske efterretningstjeneste kunne have stoppet våbensmuglingen, og at regeringen pludselig spæner fra sine løfter om, at Niels Holck ikke kan udleveres til Indien, fortsætter han.