Ny corona-pille kan lande efter sommerferien: 'Det er en game-changing behandling'

Paxlovid kan ifølge WHO reducere risikoen for at blive indlagt med 85 procent.

Det nye lægemiddel viser gode resultater og kan være klar i Danmark efter sommerferien. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

De stod der igen, hele den gamle bande. Mette Frederiksen. Magnus Heunicke. Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm. Henrik Ullum fra Statens Serum Institut.

For første gang i næsten fem måneder havde statsministeren nemlig indkaldt til et pressemøde om coronavirus.

For smitten har været stigende i de sidste par uger, og når vi engang rammer efteråret og vinteren, er det ikke til at sige, hvad der kommer til at ske.

Derfor var der også konkrete nyheder med på pressemødet: 2,5 millioner danskere - alle over 50 år og folk i særlig risiko for at blive meget syge - får tilbudt endnu et vaccinestik til efteråret.

Og så var der nyt om muligheden for at blive behandlet for coronavirus. Godt nyt, endda.

Sundhedsminister Magnus Heunicke kunne nemlig fortælle, at man regner med at have et helt nyt lægemiddel klar til brug efter sommerferien.

Paxlovid, hedder det. En tablet, der er udviklet af medicinalvirksomheden Pfizer. Ifølge Heunicke har tabletten indtil videre vist en "stærk" effekt i de forsøg, der er lavet.

- Formålet er at forebygge alvorlige forløb og at forebygge indlæggelser på sygehusene, sagde sundhedsministeren.

Reducerer risikoen voldsomt

At Paxlovid kan være på vej og har gode resultater i bagagen er ikke helt nyt. Tilbage i april meldte Verdenssundhedsorganisationen WHO ud, at man på det kraftigste anbefaler pillen som behandling mod coronavirus.

Dengang var meldingen, at Paxlovid reducerer risikoen for at blive indlagt med 85 procent.

Og det er virkelig ikke småting. Det siger epidemiolog på Roskilde Universitet Lone Simonsen.

- Det er game-changing behandling mod corona, og tabletterne kan forebygge alvorlig sygdom, siger hun til Ritzau.

Dem regner man med at kunne få hjem og tage i brug efter sommerferien, lyder det fra sundhedsministeren. Men indkøbet skal først i stand gennem EU, og allerede i morgen skal Folketingets Finansudvalg behandle en anmodning om at sætte pengene af til at købe dem.

Indkøbet er altså ikke godkendt endnu - og der er ikke lagt endelige planer for, hvordan tabletterne skal tages i brug. Derfor er det stadig uvist, hvem der kan få glæde af dem.

To piller hver 12. time i fem dage, kommer lægen nok til at sige, når pillerne engang skal gives til coronasmittede danskere. Arkivfoto. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

pressemødet lancerede regeringen en strategi for, hvordan coronavirus skal håndteres i Danmark fremover. En strategi, hvor man blandt andet skifter fokus, så målet ikke længere er at forhindre, at folk bliver smittet, men i stedet forhindre at man bliver alvorligt syg.

Det er også sådan, Paxlovid virker.

Tabletterne bliver brugt på den måde, at man giver dem til folk, der er blevet smittet med coronavirus, men som endnu ikke er blevet alvorligt syge. Typisk til personer, der er i risikogruppen for hårde sygdomsforløb - ældre, folk med problemer med immunforsvaret, svært overvægtige og lignende.

De indtages som to piller hver 12. time i fem døgn.

Vigtigt at få pillen hurtigt ud

Der er altså stadig ikke lavet planer for brugen af Paxlovid i Danmark. Det vides ikke, hvem der kommer til at kunne få dem, hvor man kan få dem, og hvad der skal til for at få dem.

Men ifølge Lone Simonsen bliver det afgørende, at man får pillerne givet hurtigt til dem, der har brug for dem.

- Spørgsmålet er, hvordan man kan få disse piller ud til folk hurtigt nok. For hvis man ikke får den hurtigt nok, er den ikke noget værd, siger hun til Ritzau.

Også virolog Allan Randrup Thomsen ser ankomsten af det nye lægemiddel som et klart fremskridt. Men han er enig i, at det er vigtigt, at man er skarp på, hvordan de skal bruges.

- Det er vigtigt, at vi får identificeret, hvem der skal have tabletten, fordi det er særlige målgrupper, der skal have medicinen, og det forudsætter en vejledning til de praktiserende læger, siger han til Ritzau.

Coronapressemødet i statsministeriet handlede altså om den stigende smitte, og hvordan det skal håndteres i fremtiden. Men der var mere positive toner end tidligere tiders evige coronapressemøder.

Det lyder blandt andet fra regeringen, at man ikke umiddelbart ser for sig, at nedlukninger og hårde restriktioner vender tilbage. For hele strategien handler om at undgå netop det, og at sikre de mest udsatte i samfundet.

Om banden samles igen til endnu flere coronapressemøder i fremtiden er ikke til at vide. Vi må se.