Ny coronapatient har kunnet smitte andre i over en uge

Ifølge professor er det uheldigt, at coronasmittet har gået rundt med symptomer i ni dage før isolation.

- Set fra et smittemæssigt synspunkt er det uheldigt, at personen har gået rundt så længe ude i samfundet, om man så må sige, og smitte, siger Allan Randrup Thomsen. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Den danske mand, der fredag eftermiddag blev konstateret smittet med coronavirus, gik ifølge Sundhedsstyrelsen med symptomer i ni dage, før han kontaktede egen læge.

Det kan gøre arbejdet med at opspore andre eventuelle smittede meget vanskeligere, vurderer Allan Randrup Thomsen. Han er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Set fra et smittemæssigt synspunkt er det uheldigt, at personen har gået rundt så længe ude i samfundet, om man så må sige, og smitte, siger han.

- For det har jo helt klart betydning. Der vil være en smitterisiko for dem, han har været sammen med, tilføjer han.

Fik feber tre dage efter hjemkomst

Den smittede kom ifølge Sundhedsstyrelsen hjem fra skiferie i Norditalien i midten af februar og blev syg med hoste og feber tre dage efter sin hjemkomst.

Manden henvendte sig til egen læge per telefon 27. februar - flere dage efter de første symptomer - og blev herefter henvist til Rigshospitalet, hvor en halspodning bekræftede, at han er smittet med coronavirus.

Allan Randrup Thomsen fortæller, at det er helt afgørende i forhold til inddæmning af virus, at man identificerer den smittede så hurtigt som muligt for efterfølgende at kunne opspore dem, han har været i kontakt med.

I hjemmekarantæne

Rigshospitalet vil være i daglig kontakt med personen, og Styrelsen for Patientsikkerhed har sat vedkommende i hjemmeisolation med daglig tæt kontrol.

- Samtidig er vi gået i gang med at opspore alle kontakter, han har haft, mens han har været syg, siger direktøren i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted. Manden har bevæget sig rundt i omkring 10 dage, fra han blev syg, til han opsøgte sin læge. Og det gør ikke risikoanalysen lettere, forklarer hun.

- Det er jo klart, at jo flere dage man har været smittet og bevæget sig rundt, jo flere kontakter kan man have været tæt på. Og de kontakter er vi i gang med at opspore nu, siger Anne-Marie Vangsted.

/DR Nyheder/

Rettelse: Allan Randrup Thomsens titel er rettet, så det nu fremgår, at han er professor i eksperimentel virologi - og ikke biologi, som der fejlagtigt stod før.

FacebookTwitter