Ny coronavariant giver panderynker - men en justering af vores vaccinearsenal er 'relativt nem'

Det er for tidligt at konkludere noget om, hvorvidt der skal justeres ved vaccinerne.

WHO har kaldt varianten for "bekymrende". (Foto: Stephane De Sakutin © Ritzau Scanpix)

I går fik den sit officielle kaldenavn. Omikron. Den nye coronavariant, der lige nu skaber bekymring hos sundhedsmyndighederne verden over.

Meget tyder på, at varianten kan være mere smitsom og har lettere ved at finde sprækker i vores immunforsvar. Men - og det er et stort men - både udenlandske og danske eksperter understreger, at det er alt for tidligt at slå alarm.

Dertil ved vi for lidt om Omikron, men allerede nu diskuteres det, hvordan vaccinerne virker mod varianten.

- Vi ved i praksis ikke, hvordan vaccinerne vil virke overfor den her variant, men det er meget usandsynligt, at den ikke vil virke. Derfor er det vigtigt, at vi har en høj immunitet i samfundet, og derfor vil det styrke os mod nye varianter, sagde hun.

Hvis det modsatte skulle vise sig, at vaccinerne ikke virker lige så godt, kan medicinalfirmaerne efter alt at dømme nemt justere vaccinerne, så de dækker bedre mod nye varianter.

- Teknisk set er det faktisk relativt nemt, lyder det fra Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet.

Jens Lundgren er professor og overlæge. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Hvis det viser sig, at den nye variant bliver et problem, så er der formentlig - og her understreger jeg formentlig - et behov for at ændre på vaccinens sammensætning, så den også vil virke overfor den her variant. Og det er formentlig, hvad der vil være nødvendigt.

- Der er nogle ændringer i arvematerialet i overfladeproteinet, det vi kalder spike-proteinet, som kunne antyde, at den måske er bedre end andre varianter, eksempelvis deltavarianten, til at undgå den immunologiske beskyttelse, som vaccinerne giver. Det er derfor, der er stor fokus på den.

Jens Lundgren fortæller, at man tidligere i pandemien har justeret vaccinerne to gange ved varianterne P1 og B1351, der første gang blev påvist i henholdsvis Brasilien og Sydafrika.

Man tog dog aldrig de vacciner i brug, da de begge blev overhalet indenom af deltavarianten.

Store fordele

Camilla Foged er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet. Ligesom sin kollega siger hun, at det dybest set er ret ligetil at justere vaccineopskriften.

- Man skal selvfølgelig teste vaccinen mod den nye variant for at se, hvordan den påvirker immunforsvaret, men man skal ikke til at lave helt nye kliniske forsøg fra bunden. Man skal lave en lille pakke, men man skal ikke lave det hele om.

- Jeg opfordrer kraftigt til, at man tager imod boostervaccinen, siger Camilla Foged.

Desuden bruges de samme råvarer og faciliteter.

Vaccinerne fra Pfizer/BioNTEch og Moderna, som vi benytter os af herhjemme, beror på mRNA-teknologi.

- Fordelen ved dem er, at det her er relativt nemt at ændre en smule i opskriften i forhold til andre vacciner.

Max 100 dage

BioNTech, der er en af producenterne bag den mest benyttede vaccine, meddelte fredag, at selskabet senest om to uger forventer at have data klar om, hvor godt vaccinen fra Pfizer/BioNTech beskytter mod Omikron-varianten.

Hvis det bliver nødvendigt at justerevaccinen, vurderer BioNTech, at det bliver muligt inden for seks uger. Den nye vaccine ventes derpå at kunne leveres om senest 100 dage, meddeler selskabet ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ifølge Camilla Foged har medicinalindustrien hele tiden været forberedt på, at vaccinerne med tiden skulle justeres.

- Det har hele tiden været et scenarie, at der ville komme nye varianter, så det er noget, man selvfølgelig er forberedt på. Det gælder både medicinalbranchen og myndighederne.

Hvis man står overfor at skulle modtage sit tredje coronastik, advarer hun imod, at man afventer, om der pludselig skulle komme en ny udgave af vaccinen.

- Jeg opfordrer kraftigt til, at man tager imod boostervaccinen. Der sker jo et fald i immuniteten efter seks måneder, så jeg kan kun opfordre til, at man bliver revaccineret, siger Camilla Foged.

FacebookTwitter