Ny database hjælper i kampen mod farlig kemi

En ny database der omfatter cirka 600.000 kemikalier ser dagens lys. Den skal hjælpe blandt andre virksomheder og privat personer i kampen mod allergi- og kræftfremkaldene stoffer.

En database med i alt 600.000 kemikalier kan fra i dag hjælpe dig med at finde frem til, om der er skadelige stoffer i din skjorte eller maling (Foto: Flemming Krogh © Scanpix)

Virksomheder, myndigheder og privat personer får nu et nyt våben i kampen mod kræft- og allergi-fremkaldende stoffer.

For i dag åbner en online database, som DTU Fødevareinstituttet og Miljøstyrelsen står bag.

I databasen kan man slå op i et register, som indeholder cirka 600.000 forskellige kemikalier, og så hurtigt få besked om hvilke effekter et given stof har.

- Blandt andet har vi modeller for en række DNA-skader, for kræftfremkaldende-effekter og så har vi også modeller for allergi, siger specialkonsulent hos DTU Fødevareinstituttet, Eva Bay Wedebye.

Stor fordel for virksomheder

Databasen ligger klar på nettet, så alle og enhver kan få adgang til den.

Ifølge Eva Bay Wedebye vil den dog især være en stor fordel for virksomheder, der får en hurtig vej til at undersøge de kemikalier, som de bruger i deres produkter.

- Det kan være i forbindelse med stoffer, de allerede bruger, og som de måske ikke har så meget information om i forvejen.

Databasen udvides konstant

Selvom databasen allerede bliver offentligtgjort i dag, så er det ikke ensbetydende med, at den er helt færdigudviklet.

For forskerne vil konstant udvide og udvikle den, i takt med at de kommer frem til ny forskning, siger Eva Bay Wedebye.

- Så vi forestiller os, at det bliver sådan et værktøj, som vi kan udbygge de kommende år frem, slutter specialkonsulenten hos DTU Fødevareinstituttet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk