Ny dille: Mikrodestillerier skyder op over hele landet

Flere iværksættere kaster sig over produktion af spiritus på lokale danske råvarer som korn, kartofler og bær.

På cocktailbaren St. Pauls Apotek i Aarhus sætter de hveranden uge en ny flaske dansk spiritus på hylden, fortæller ejer Hasse Bank Johansen.

Efter flere år hvor danskerne har kunnet købe stadig flere lokalproducerede specialøl, er turen nu kommet til spiritus. Mikrobryggerierne har nemlig fået følgeskab af såkaldte mikrodestillerier, som popper op flere steder i landet.

I øjeblikket er der omkring 20 mikrodestillerier i Danmark, hvoraf otte er etableret de seneste fem år, og endnu flere er undervejs. Det viser DRs egen optælling.

Ifølge trendforsker Louise Kongsholm fra Pej-gruppen i Herning er det et udtryk for en øget efterspørgsel blandt forbrugerne.

- De sidste fem år har vi set en kæmpe stor interesse for mikrobryggerierne, hvor forbrugerne har haft sympati for det lokale, det gode håndværk og de lokale råvarer. Og den store forkærlighed tager de nu videre over til destillerierne, siger hun.

Ny dansk flaske hver anden uge

Flere af mikrodestillerierne destillerer også spiritus for andre danske spiritusmærker. Det får antallet af producenter til at løbe op i omkring 30, hvoraf de 20 er kommet til siden 2011.

Den udvikling har de for eksempel kunne følge på hylderne i cocktailbaren St. Pauls Apotek i Aarhus.

- Før var danskproduceret spiritus næsten udelukkende frugtlikører og akvavitter. Det er blevet bredt meget mere ud i dag, hvor vi også har fået rom, whisky og gin, siger ejer Hasse Bank Johansen.

Hvor han tidligere fik en ny dansk flaske spiritus ind ad døren to gange om året, sker det nu hver anden uge.

- Jeg tror jeg har 40-50 forskellige flasker stående i kælderen, hvoraf jeg endnu kun har nået at smage på halvdelen. Jeg kan ikke følge med, forklarer han.

Opsvingsrødvin og fattigmandsøl

Hos Vsod, brancheorganisationen for vin- og spiritusimportører og grossister i Danmark, fortæller formand Michael Holm, at han for blot få år siden kunne han tælle de danske mikrodestillerier på én hånd.

Han forklarer, at stigningen falder sammen med, at cocktails generelt har fået et comeback.

- Udover at samle inspiration på byernes cocktailbarer er danskerne også i langt større udstrækning begyndt at mikse drinks derhjemme – og der går danskerne efter kvalitet fremfor kvantitet, siger han.

Trendforsker Louise Kongsholm mener, at tendensen i særlig grad har taget fart i kølvandet på den økonomiske krise. Vores alkoholforbrug er nemlig konjunkturbestemt.

- Under den sidste højkonjunktur drak vi rigtig meget rødvin, gik op i rødvin, gik til vinsmagning og var vinnørder. Så kommer krisen, og så bliver vi kaffenørder, tenørder og ølnørder. Og nu er vi så klar til vækst igen, og derfor har vi brug for noget nyt, siger hun.

De bedste får plads i supermarkedet

Der findes ikke et samlet salgstal for de lokale spiritusproducenter og destillerier, fordi det endnu er et fåtal, der har fået plads på hylderne i de store supermarkedskæder. De fleste bliver solgt i specialbutikker, på barer eller via webshops på internettet.

Trendforsker Louise Kongsholm spår dog, at flere af producenterne nok få held med at slå igennem og finde vej til danskernes ganer og barskabe. I hvert fald for en tid.

- Interessen for nye drikkevarer topper over en fire-fem år, men det er aldrig lig med, at vi så smider det ud med badevandet. Det bedste af det får altid lov at blive på hylderne i supermarkedet, siger hun.

Her ligger de danske mikrodestillerier:

  • Der findes ikke en officiel opgørelse over danske mikrodestillerier. DRs egen optælling viser, at der er omkring 20, hvoraf enkelte stadig er i opstartsfasen:

  • Herning: Bryggeriet Herning, producerer snaps

  • Skjern: Stauning Whisky, producerer whisky

  • Aakirkeby: Lille Gadegård, producerer whisky, brandy og brændevin

  • Køge: Braunstein, producerer snaps, brændevin, akvavit og whisky

  • Skårup: Aqua Vitae Sydfyn, producerer brændevin

  • Almind: Skærsøgaard, producerer brændevin

  • Mellerup, Randers: Brænderiet Enghaven, producerer brændevin, snaps og rom

  • Fjerritslev: Nordisk Brænderi, producerer whisky, gin, brændevin og snaps

  • Give: Fary Lochan, producerer whisky, gin og snaps

  • Ørbæk, Fyn: Ørbæk Bryggeri, har udover øl også produceret whiskey, gin og snaps

  • Nyborg: Nyborg Distillery (ejet af Ørbæk Bryggeri), producerer rom og whisky

  • Kalundborg: Dyrehøj vingård, producerer gin og brændevin

  • Kolding: Trolden Distillery, producerer gin, rom og whisky

  • Øster Assels, Morsø: Brænderiet Limfjorden, producerer whisky, snaps, brandy og rom

  • Ærøskøbing: Ærø Whiskey, producerer whisky

  • Fredensborg: Den ny spritfabrik, producerer absint, brændevin og aquavit

  • Kastrup: Copenhagen Distillery, producerer snaps, gin og whisky

  • Oure, Fyn: Mosgaard Whisky, producerer bl.a. whisky og gin.

  • Hørve: Lammefjordens Destilleri, producerer vodka

  • Favrskov: Sall Whisky Distillery, producerer whisky

Facebook
Twitter