Ny dom: Brugere kan blive straffet for Facebooks overtrædelser

Dom fra EU-domstolen lægger ansvar over på firmaer, organisationer og politikere, hvis de benytter Facebook-sider.

Ny dom fra EU-domstolen kan påvirke alle, som har lavet en side på Facebook. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Politikere kan gå uden om pressen og selv kommunikere ufiltreret til deres tusindvis af følgere.

Store virksomheder kan spare reklamekroner og forsøge at få deres opslag til at gå viralt. Og den lokale bager kan skabe opmærksomhed omkring biksen ved at udlodde gratis basser.

Facebook-sider bruges af titusinder af danske organisationer og personer til alt fra reklame og kundeservice til at informere om store arrangementer.

En ny dom peger dog på, at der kan være en stor slagside ved brugen af Facebook-sider. Dommen fra EU-domstolen slår nemlig fast, at administratoren af en Facebook-side også skal stå juridisk til ansvar for det sociale medies behandling af data.

Det skriver Politiken.

Den nye dom giver grund til eftertanke, lyder det fra flere sider.

Kan få store konsekvenser

At det såkaldte "fælles dataansvar" betyder, at blandt andet virksomheder og myndigheder kan blive mødt med bødestraf, hvis Facebook overtræder datalovgivningen, er langt fra uproblematisk, lyder det fra flere sider.

- Hvis eksempelvis en myndighed vil fortsætte med at bruge Facebook, er de nu fælles dataansvarlige for den registrering, tracking og dataprofilering, som Facebook laver, siger Catrine Søndergaard Byrne, advokat med ekspertise i databeskyttelsesret fra tænkehandletanken Dataethics, til Politiken.

- Ingen kan gennemskue, hvordan Facebook registrerer brugerne og videreanvender deres data, så det bliver utrolig vanskeligt at oplyse korrekt om og tage medansvar for, siger hun.

Over for avisen pointerer hun, at især myndigheders brug af det kommercielle værktøj kan være problematisk, når der skal tages et medansvar for dataprofileringen af borgerne.

Også hos Dansk Erhverv vækker afgørelsen opmærksomhed.

- Det er noget af et wakeupcall, siger erhvervsjuridisk chef Sven Petersen til Politiken.

- Man kan ikke udelukke, at nogen vil lukke deres sider eller mindske deres aktiviteter, siger han.

Startede i Tyskland

Dommen fra EU-domstolen omhandler en tysk uddannelsesinstitution, som i 2011 blev beordret til at lukke sin Facebook-side af Datatilsynet i Slesvig-Holsten.

Årsagen var, at sidens brugere ikke var oplyst om, at et enkelt klik med musen var nok til, at der blev lagret cookies i deres udstyr, som registrerede deres netaktivitet i to år.

Ifølge Politiken lagde uddannelsesinstitutionen ved den tyske retssag vægt på, at den ikke kunne tage ansvar for Facebooks overvågning af brugerne.

Den begrundelse afviser EU-domstolen altså nu med den opsigtsvækkende afgørelse.

Facebook erklærer sig skuffet over afgørelsen og siger, at de lever op til de europæiske love.

- Mens der ikke vil være nogen øjeblikkelig konsekvens for personer og firmaer, som bruger Facebooks service, så vil vi nu hjælpe vores samarbejdspartnere til at forstå dommens implikationer, siger Facebook ifølge Politiken.