Ny dyster fremtidsanalyse: 'Det minder om opspillet til Første Verdenskrig'

Sikkerhedspolitisk analysegruppe advarer om brutal og uforudsigelig verden.

Rusland og Vladimir Putin udgør en af de helt store trusler mod Danmarks sikkerhed frem mod 2035, advarer ny analyse, der udkommer i dag. (Foto: © MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREML, Ritzau Scanpix)

Fremtiden ser brutal ud. Truslerne mod Danmark tårner sig op i horisonten. Uanset i hvilken retning man kigger.

Det er deprimerende at bladre gennem de 86 sider fra regeringens sikkerhedspolitiske analysegruppe, der udkommer i dag.

I analysen 'Dansk sikkerhed og forsvar frem mod 2035' står der blandt andet, at et nyt jerntæppe er ved at sænke sig i Europa.

At verdens atomvåbenarsenaler vokser og atter kommer til at spille en nøglerolle.

Og at der for nutidens børn og unge tegner sig en "mere dyster fremtid".

- Personligt er jeg ked af at komme med den slags forudsigelser, siger ambassadør Michael Zilmer-Johns fra Udenrigsministeriet.

- Det bliver en langt mere usikker verden.

Fundament for milliard-forlig

De seneste to år har Michael Zilmer-Johns stået i spidsen for analysegruppen, der udover ham består af 12 nøglepersoner fra Forsvaret, Forsvarsministeriet og en række andre ministerier og departementer.

Gruppen har undervejs fået sparring fra hele 75 eksperter inden for hvert deres felt.

Analysen skal være en slags fundament af viden i arbejdet frem mod det næste forsvarsforlig, der skal være færdigt inden 2024.

Forsvarsforliget er køreplanen for Forsvaret i de næste ti år. Hundredvis af milliarder skal investeres, fordi et politisk flertal er enige om at hæve forsvarsbudgettet til to procent af bruttonationalproduktet.

- Vi har givet vores bud på, hvad vi tror, der kommer til at ske i den meget uforudsigelige verden, vi kigger ind i, siger Michael Zilmer-Johns.

- Ud fra det har vi defineret nogle opgaver, som vi tror, Forsvaret kommer til at stå over for i fremtiden, beskriver han.

Rusland nævnt 200 gange

En af Forsvarets nøgleopgaver bliver blandt andet at vokse sig i stand til at kunne passe bedre på Danmark end i dag, siger han.

- Når verden bliver farligere, så bliver vi nødt til at bevæbne os selv og være stærkere militært.

Ifølge analysen skyldes det ikke mindst Rusland, der er nævnt ikke mindre end 200 gange i teksten.

- Ruslands vilje til at bruge militær magt for at ændre grænser i Europa og søge at gennemtvinge en europæisk orden baseret på interessesfærer betyder, at hele Kongeriget står over for et væsentlig skærpet trusselsbillede, skriver analysegruppen.

Det er et trusselsbillede, som de fleste danskere måske oplevede en forsmag på i sidste uge. Med mystiske sprængninger af gasledninger på Østersøen og efterfølgende skænderier mellem USA, Nato og Rusland.

Fjendtligt nabolag

Michael Zilmer-Johns beskriver verden som et nabolag, der er gennemskåret af høje hække og plankeværk. Naboerne er uenige, nervøse og bange for hinanden.

I den situation kan det nemt gå galt hen over hække og plankeværker - eller "kontaktlinjer", som er det ord, han bruger.

- Man sidder i hver sin osteklokke og forstår ikke, hvad der sker på den anden side. Man får en lang kontaktlinje, hvor det kan gå galt. Det er masser af steder, hvor tingene kan eksplodere, og en konflikt kan udvide sig.

Michael Zilmer-Johns forklarer, at ingen af naboerne i virkeligheden ønsker at starte en krig eller militær konfrontation.

- Men alligevel sker det, fordi parterne er nervøse og bange for at tabe i magtbalancen, at nogle ser militær magt som den eneste udvej, beskriver han.

Historien gentager aldrig sig selv, understreger ambassadør Michael Zilmer-Johns.

Det er godt, for det er en dyster epoke i fortiden, han sammenligner nutiden med.

- Det kan godt minde om opspillet til Første Verdenskrig. Der havde man også en situation, hvor magtbalancerne skiftede meget hurtigt, og det skabte usikkerhed mellem landene.

Analysen bliver præsenteret senere i dag ved et pressemøde på Frederiksberg Slot.