Ny fiskeriaftale med Norge vækker ikke jubel hos fiskerne

Fiskerne er dog glade for, at de endelig kan komme i gang med at fiske i norske farvande igen.

Fredag faldt en fiskeriaftale mellem Norge og EU på plads efter måneders forhandling. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

Fredag kunne en lang række af landets fiskere ånde lettet op og begynde at gøre kutterne klar til at sætte kursen mod de norske farvande i Nordsøen og Skagerrak.

Her faldt en fiskeriaftale mellem EU og Norge nemlig endelig på plads.

Aftalen skulle have været indgået inden årsskiftet, men forhandlingerne har trukket i langdrag, og derfor har danske fiskere siden årsskiftet ikke kunnet fiske i de norske farvande.

Hos Danmarks Fiskeriforening er administrerende direktør Kenn Skau Fischer glad for, at der endelig er landet en aftale.

- For alle i dansk fiskeri er det en dag fuld af lettelse. Vi har ventet længe på, at den her aftale kom på plads, og det har stor betydning for dansk fiskeri, siger han.

Men selve aftalens indhold er han ikke lige så begejstret for, for der er flere begrænsninger på, hvor meget EU-landene må fiske i norsk farvand i forhold til tidligere.

- Danske fiskere mister kvoter i norsk farvand, og vi mister muligheden for at udnytte nogle af vores egne kvoter i norsk farvand. Alt andet lige er det et økonomisk tab for fiskeriet, siger Kenn Skau Fischer.

Han mener dog, at den nuværende aftale er bedre end ingen aftale.

- Det er ikke en aftale, der vækker jubel, men den sikrer, at man nu kan komme i gang med fiskeriet.

'Det var det muliges kunst'

Alfred Fisker Hansen er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening samt næstformand i Danmarks Fiskeriforening.

Han plejer at have 90 procent af sit fiskeri i norske farvande, så årets første måneder uden aftale har gjort ondt på pengepungen.

- Det har været altødelæggende for vores start på året og har på ingen måde været gavnligt for vores forretning, siger han.

Værdien af dansk fiskeri i norske farvande var sidste år 412 millioner kroner ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Det svarer til omkring 14 procent af det totale danske fiskeri. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Alfred Fisker Hansen er også ked af, at danske fiskere mister kvoter i forhold til tidligere aftaler.

- Jeg bryder mig ikke specielt meget om aftalen. Jeg er godt klar over, at det var det muliges kunst, men det er ikke en aftale, der er kommet uden en pris.

Han mener, det er uholdbart, at der år efter år skal være så stor usikkerhed omkring fiskeriaftalerne.

- Det går den gale vej for os, og vi vil gerne snart have noget mere langsigtet stabilitet, for det her kan vi simpelthen ikke leve med gang på gang, siger Alfred Fisker Hansen.

Fiskerne er blevet presset på pengepungen

Kenn Skau Fischer fra Danmarks Fiskeriforening er enig i, at det har haft store konsekvenser for fiskerne, at forløbet trak ud så længe i år.

- Konsekvenserne har været, at fiskerne er blevet presset på pengepungen. De har måttet fiske i et betydeligt mindre areal, når der ikke har været adgang til norsk farvand i Skagerrak og Nordsøen, siger han.

Kenn Skau Fischer fortæller om udfordringerne ved, at forhandlingerne om aftalen har trukket ud:

- Den koncentration af fiskeriet påvirker alles indtjening - også dem, der normalt ikke sejler i norsk farvand. De oplever lige pludseligt at der er konkurrence om fiskepladserne i et omfang, som de ikke normalt bliver udsat for.

Fiskeriminister: 'Det har haft enorme økonomiske konsekvenser for dansk fiskeri'

Fiskeriminister Jacob Jensen (V) erkender, at det er problematisk at forhandlingerne om aftalen har trukket ud så længe.

- Det har været en stor frustration for dansk fiskeri og dermed også for mig, at den her aftale mellem EU og Norge ikke har kunnet blive landet før nu, siger han.

- Det har haft enorme økonomiske konsekvenser for dansk fiskeri, som i forvejen har været presset, så derfor har jeg selvfølgelig også presset på, så meget som jeg overhovedet kunne.

Jacob Jensen er glad for, at aftalen endelig kom i hus fredag

Når man må fiske en mindre mængde med den her aftale, går det så ikke også ud over fiskernes økonomi?

- Alternativet havde været, at der ikke havde været nogen aftale, og vi dermed ikke kunne have adgang til de norske farvand. Derfor er det fuldstændig afgørende for dansk fiskeri, at vi nu får en aftale med nordmændene.

- Jeg kunne godt ønske mig at vi også fremadrettet får et mere stabilt samarbejdsklima med nordmændene, og det har jeg også tænkt mig at kaste nogle kræfter ind i, siger Jacob Jensen.