Ny flyrute mellem Esbjerg og København

Ruten skal blandt andet sikre muligheden for at få bragt arbejdskraft ad luftvejen til den voksende offshore-industri på vestkysten.

Fra mandag er det muligt at flyve imellem Esbjerg og København. Selskabet ES-air A/S åbner for en rute imellem hovedstaden og den vestjyske havneby. (Foto: Hanne Høier- DR Syd)

Det er omkring femten år siden, at man sidst kunne tage en indenrigsflyvetur imellem København og havnebyen Esbjerg. Men fra mandag er det muligt igen.

Selskabet ES-air A/S har besluttet at genoplive ruten blandt andet for at sikre muligheden for at trække arbejdskraft udefra til Esbjergs voksende offshore-industri.

- Byen har været igennem en fantastisk udvikling og er blevet til verdens største udskibningshavn for vindmøller. Vi gør det simpelthen for, at EnergiMetropol Esbjerg skal være mere tilgængelig, siger Anders Steenstrup, bestyrelsesformand i ES-air A/S og initiativtager til flyruten.

Ifølge Anders Steenstrup er det vigtigt at kunne trække arbejdskraft nemt ind fra udlandet og fra hovedstadsområdet til offshore-industrien, og det er et af hovedargumenterne for at oprette ruten.

Ruten har Esbjerg-virksomheder i ryggen

Det er seks Esbjerg-baserede virksomheder, der hver har skudt en halv million kroner i aktiekapital ind i projektet.

Der er tale om firmaerne Blue Water Shipping, Viking Life-Saving Equipment, Esvagt, Det Faglige Hus, Q-Star og Sletten Delta, der tilsammen har lagt tre millioner kroner til oprettelsen af flyruten.

Og de er ifølge bestyrelsesformand Anders Steenstrup gået ind i projektet med stor entusiasme.

- Alle parterne har været interesseret i at gøre Esbjerg mere tilgængelig for folk udefra via København. Der har dog været udtrykt bekymring fra investorerne om, hvorvidt ruten vil blive hurtigt nok manifesteret i folks bevidsthed, siger Anders Steenstrup.

Han tilføjer dog, at rent økonomisk vil alle de investerende virksomheder overleve, hvis ruten ikke viser sig at blive en succes.

Fire daglige afgange

I hverdagene kommer ruten til at have fire daglige afgange fra henholdsvis København og Esbjerg. Prisen for en billet kommer til at starte fra 399 kroner og op til 1.550 kroner, alt efter hvilken afgang man vælger.

Det er Esbjerg Lufthavn og det danskejede firma Jet Time, der kommer til at foretage bookinger og flyvninger for ES-air A/S.

Ideen om at genoptage ruten opstod i 2011. Dengang blev firmaerne Sun-Air og Danish Air Transport spurgt, om de var interesserede i at være med til at genoplive ruten. Det var ingen af firmaerne dog klar til på daværende tidspunkt.

Mulighed for udvidelser i fremtiden

For at blive en økonomisk succes skal ruten have en belægning på 40 procent per afgang, hvilket svarer til 27 passagerer med en billetpris på 800 kroner.

- Hvis det viser sig, at ruten bliver en økonomisk succes, så kunne jeg da godt forestille mig, at man udvider flyveruterne fra Esbjerg til for eksempel nogle af offshore-byerne i Holland eller Storbritannien, siger Anders Steenstrup, bestyrelsesformand i ES-air A/S.