Ny formand skal rydde op på Herlufsholm: 'Rom blev ikke bygget på en dag. Det gør det her heller ikke'

Den tidligere højesteretsdommer Jon Stokholm skal nu udpege ny bestyrelse til den omdiskuterede kostskole.

Tidligere højesteretsdommer Jon Stokholm har ikke selv gået på Herlufsholm Skole. Derfor kalder han sig uafhængig. Samtidig har han også tidligere beskæftiget sig med undervisning på universitetet. (Foto: Camilla Schiøler © Scanpix Denmark)

Jon Stokholm er manden, der skal skabe ro om Herlufsholm Skole. Det har den afgående bestyrelse besluttet mandag aften.

Den tidligere højesteretsdommer skal stå i spidsen for at udpege den bestyrelse, som skal tage over efter den gamle, som lørdag besluttede sig for at trække sig. Samtidig sætter han sig selv for bordenden som bestyrelsesformand.

- Den største opgave er at få skabt ro, tryghed og sikkerhed hos elever, lærere og forældre. Det skal ske ved, at vi grundigt får rykket ved den kultur, som skolen har haft hidtil, så det bliver nogle helt andre værdier, der kommer til at præge den, siger Jon Stokholm.

Han fortæller, at han har set historierne fra skolen med den allerstørste beklagelse.

- Det er et symptom på noget, som er helt galt, og som skal rettes. Sygdom skal korrigeres og behandles, siger han.

Slut med fælles sovesale

Han kalder det en turnaround, som Herlufsholm Skole skal ud i. Her nævner han blandt andet kritisk sans, frisind, inklusion og fællesskab som nogle af de bærende elementer.

Målet for ham er at få rettet op på de kritiserede forhold, som skolen "med rette" er blevet kritiseret for og få den til at være et pædagogisk flagskib igen, som da skolen blev grundlagt, fortæller han.

En af de ting, han allerede nu mener, der skal ændres, er de fælles sovesale.

- Jeg tror, vi skal behandle vores elever med større værdighed. De skal selvfølgelig have eget værelse. Selvfølgelig har man det i vore dage. Sovesalene - glem det, siger han.

Selvom det rykker ved skolens traditioner, så mener han, det er vigtigt.

- Vi vil forandre for at bevare. Bevare det, hvis det giver mening i den nye sammenhæng. Og hvis det ikke giver mening i den nye sammenhæng, så skal det forsvinde, siger han.

Frie hænder til at vælge ny bestyrelse

Den nuværende bestyrelse valgte at trække sig, efter at skolen havde modtaget et udkast til en partshøring fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. I den blev der rettet hård kritik mod bestyrelsen, og der blev varslet sanktioner mod skolen, så skolen blandt andet risikerer at skulle betale noget af sit statstilskud tilbage.

Den afgående bestyrelse fortsætter dog, indtil Jon Stokholm har sammensat en ny bestyrelse.

Selvom Herlufsholm Skole i en pressemeddelelse skriver, at den nuværende bestyrelse skal godkende den nye bestyrelse, som Jon Stokholm nu skal forsøge at samle, så mener Jon Stokholm selv, at han har frie hænder.

- Totalt frie. Principielt har de vetoret, men det kan jeg ikke forestille mig, efter den dialog jeg har haft med dem. Det er juridiske finesser, at man ikke kan have et vakuum på en periode, hvor der ingen bestyrelse er, siger han.

Lægger sig fladt ned i forhold til kritik

Han forklarer også, at skolen vil lægge sig "fladt ned" i forhold til kritikken fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

- Det er mit mål at få den stærkeste og tætteste dialog med styrelsen, som tænkes kan. Vi har kun én opgave: Det er at styrelsen er tilfreds med den måde, vi gør det på.

Han kalder udfordringerne for store, men mener ikke at skolens omdømme har taget så meget skade, at det er uopretteligt. Derfor vurderer han også, at skolen allerede igen kan åbne for elever efter sommerferien.

- Jeg vil gøre mit yderste for det. Det er derfor, jeg har påtaget mig opgaven.

Hvor hurtigt er det løst?

- Så godt kender jeg ikke sagen. Rom blev ikke bygget på en dag. Det gør det her heller ikke.