Ny forskning: Covid-19 påvirker også hjertet hos smittede med mild sygdom

Tysk undersøgelse viste påvirkning af hjertet hos 78 ud af 100 smittede.

(Foto: © Colourbox - Illustration: Morten Fogde Christensen)

Det er efterhånden kendt, at coronavirus og sygdommen covid-19 kan få længerevarende konsekvenser for de smittede. Nogle mister lugte- og smagssangen, mens andre har åndedrætsbesvær og trykken for brystet.

Nu viser en undersøgelse fra Tyskland udgivet i tidskriftet Jama Cardiology, at covid-19 påvirker hjertet efter endt sygdom - også hos smittede, der ikke var indlagt.

En undersøgelse og konklusion, som Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, har bidt mærke i.

Ifølge professoren har man i Tyskland undersøgt 100 patienter, der har overstået deres covid-19-sygdom. Herefter har man sammenlignet dem med personer, der ikke har været syge med covid-19.

- Man kunne ved en meget grundig undersøgelse af hjertet hos dem med covid-19 se, at relativt mange af dem havde haft en påvirkning af hjertet. Der var en betændelsestilstand i hjertemusklen, siger Jens Lundgren.

Jens Lundgren er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet. (Arkiv) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Hele spektret af sygdommen

Ifølge undersøgelsen kunne man se en påvirkning af hjertet hos 78 ud af de 100 smittede med covid-19.

Undersøgelsens konklusioner falder ifølge Jens Lundgren i tråd med en række andre lignende studier, men:

- Det bemærkelsesværdige her er, at de har undersøgt patienter i hele spektret af sygdommen. Tidligere har man haft meget fokus på de indlagte. Her har man også undersøgt personer med det, man kalder mild covid-19 – altså personer der ikke har været indlagt. Også her kunne man se samme forandringer.

Det betyder dog ikke, at man skal gå og være bekymret, hvis man er testet positiv for coronavirus, fortæller han.

- Det kommer an på, hvordan man har det. Har man det godt, så er det fint. Hvis man til gengæld stadigvæk er syg, så kan det her måske, og jeg understreger måske, være en bidragende faktor.

Langt fra færdige

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at der er brug for yderligere undersøgelser af covid-19's langsigtede påvirkning af hjertet.

Det er Jens Lundgren meget enig i. Forskningen om coronavirus er nemlig kun lige begyndt.

- Det er vigtigt at blive ved med at lave de her undersøgelser i forskellige patientpopulationer for at være helt sikker på, at det er et gennemgående træk. I videnskaben snakker vi om, at vi bygger en mur af forskellige byggesten. Det her er en sten i den mur, som vi bygger op med viden om coronavirus.

Den seneste tid har der været tendens til smittestigning i forskellige lande i Europa, efter tallene var lave i juni. Derfor handler det også om at fortsætte med at forsøge at undgå at smitten spreder sig, mener Jens Lundgren.

- Det har vi gjort meget for. Og det vil jeg da anbefale under alle omstændigheder. Men ikke specifikt på grund af det her studie.