Ny forskning: Forkromede vandhaner kan give svejsere lungekræft

De danske grænseværdier for brug af stoffet krom-6 er for høje, vurderer forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.  

Især svejsere i industrien er i risiko for at blive udsat for stoffet Krom-6. (Foto: Sasin © Sasin Tipchai)

Forkromet metal, som man ofte ser i køkkener og på badeværelser, kan vise sig at have alvorlige sundhedsskadelige konsekvenser for industri-arbejdere.

Ny dansk forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har afdækket risikoen for de personer, som arbejder med stoffet Krom-6. Og det er konklusionen, at der ved den nuværende danske grænseværdi er en høj forekomst af lungekræft, hvis man udsættes for stoffet på daglig basis i 40 år, skriver Berlingske.

- Noget tyder på, at vi gerne vil have en grænseværdi, der er lidt lavere. For de beregninger, der er kommet frem nu, viser, at omkring 1 ud af 50 vil have risiko for at få lungekræft, hvis man arbejder ved den grænseværdi hver dag i 40 år. Og det er over, hvad vi normalt accepterer, forklarer Lars Andrup, der er forskningschef på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Han understreger, at der er brug for yderligere forskning for at dokumentere problemets omfang. Men undersøgelsen giver anledning til at se nærmere på, om den danske grænseværdi skal sænkes.

Ny vurdering af grænseværdi

Lars Andrup oplyser, at Arbejdstilsynet har bedt Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om at foretage en yderligere udregning for at “få dokumentationen så velfunderet som muligt”.

Samtidig skal Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø komme med en ny vurdering af, hvor grænseværdien bør ligge for at mindske kræftrisikoen.

- Vi har grænseværdier for at hjælpe firmaer med, at hvad der er farligt og ikke farligt. Det skal hjælpe til, at man prioriterer blandt de farlige stoffer og tager passende forholdsregler, forklarer Lars Andrup.

Bent Horn Andersen, der er chefkonsulent i Dansk Industri, forklarer, at det i mange år har været et fokusområde i industrien at minimere risikoen for at blive udsat for det skadelige stof.

- Vi har vidst længe, at Krom-6 er kræftfremkaldende, og derfor har vi haft fokus på det i mange år. Men vi skal altid tage det alvorligt, når vi får ny viden, og målet er jo, at det skal være sikkert at gå på arbejde i Danmark og i alle andre lande, siger Bent Horn Andersen, chefkonsulent i Dansk Industri.

Krav til arbejdere

Han forklarer, at der i branchen blandt andet stilles krav om, at arbejderne skal benytte sig af udsugning eller masker, når de svejser. Derfor er det heller ikke hans vurdering, at der er mange arbejdere i Danmark, som udsættes for Krom-6 i et niveau, der svarer til den danske grænseværdi.

- Vi har indført krav om, at alle der svejser i stål, skal have gennemført en uddannelse, så de ved, hvordan man arbejder sikkert med det, og så de kan begrænse udsættelsen for det. Så derfor tror jeg ikke, der er mange, der ligger på grænseværdien, siger Bent Horn Andersen.

Lennart Damsbo-Andersen, der er arbejdsmiljøordfører hos Socialdemokratiet, mener, det er vigtigt, at der nu kommer fokus på problemet, og at grænseværdierne bliver sat ned.

- Punkt ét er, at grænseværdierne skal sættes ned. Jeg håber på, at eksperterne har nogle gode bud på, hvor det skal hen, så vi kommer ned på nogle værdier, hvor man kan arbejde sikkert, siger Lennart Damsbo-Andersen (S), der tilføjer:

- Det vigtigste er, at de medarbejdere kan arbejde sundt og sikkert, og så må de skinnende vandhaner komme i anden række.