Ny forskning: Hjernen vaskes ren når vi sover

Risikoen for Alzheimers har en sammenhæng med søvnmangel, viser et forskningsprojekt ledet af en dansk professor.

Et opsigtsvækkende amerikansk forskningsprojekt, ledet af den danske hjerneforsker Maiken Nedergaard, kan nu forbinde risikoen for Alzheimers med mangel på nattesøvn.

Maiken Nedergaard, og hendes forskerhold på University of Rochester i staten New York, har med forsøg med mus påvist, at under søvn bliver hjernen skyllet igennem af en væske fra et mikroskopisk net i hjerneskallen - det glymphatiske system.

Søvn er som en vaskemaskine

Alle urenheder, proteinrester og giftstoffer, der har ophobet sig igennem dagen, ledes ud i lymfesystemet, ned i leveren og ud som urin.

- Det er som en vaskemaskine, der sættes i gang. Væsken inde i hjerneskallen flyder rundt mellem hjernecellen og affaldet skylles under tryk ud i lymfesystemet, siger Maiken Nedergaard til DR Nyheder.

Det glymphatiske system er stort set ikke aktivt i vågen tilstand. Derfor peger forskningsresultaterne på, at uden regelmæssig søvn vil affaldsstofferne hobe sig op i hjernen og dermed nedbryde hjerneceller.

Kan forskning løse Alzheimers-gåde?

Det skaber basis for demens sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Det er velkendt, at demens begynder at udvikle sig allerede i det de helt unge år, og at patienter med Alzheimers demens ofte har søvnproblemer.

Og herhjemme oplever hver femte søvnproblemer i større eller mindre grad. Derfor er der stor opmærksomhed omkring Nedergaards forskning.

- Maiken Nedergaards forskningsresultater er en utrolig vigtig brik i forståelsen af helt grundlæggende mekanismer indenfor regulering af søvn og i forståelsen af visse hjernesygdomme, siger professor Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

Fortsætter søvn-forskning

Herhjemme lider omkring 90.000 af en demenssygdom, heraf har over 50.000 Alzheimers.

Med udgangspunkt i den nye viden fortsætter Maiken Nedergaards nu forskningen i at forstå, afhjælpe og forebygge demenssygdomme og aldersrelateret tilbagegang.

Alene det økonomiske perspektiv er omfattende. Herhjemme skønnes demens relaterede sygdomme at koste samfundet op imod 15 milliarder kr. årligt.