Ny forskning: Luftforurening øger risikoen for at dø af coronavirus

Områder som New York og Norditalien, der er hårdt ramt af coronavirus, har også høj luftforurening.

Luftforurening - som her i Bangkok - øger risikoen for at dø af coronavirus. Arkivfoto. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

Hvis man bor i et område med meget luftforurening, er der større risiko for, at man dør af coronavirus.

Så klar er konklusionen i et nyt studie fra Harvard-universitetets afdeling for folkesundhedsvidenskab.

I studiet konkluderer forskerne på baggrund af data fra USA, at en en højere luftforurening på bare et mikrogram per kubikmeter luft fører til 15 procent højere dødsrate. Det skriver The Guardian.

Og det er et meget voldsomt resultat, siger Zorona Jovanovic Andersen, der er professor i miljøepidemiologi på Københavns Universitet.

- Det er meget stærke effekter, de finder i studiet, siger hun.

Studiet er endnu ikke udgivet i et videnskabeligt tidsskrift og har derfor ikke været hele vejen gennem den proces, hvor andre forskere gennemgår det og ser, om studiet holder vand.

Men det ligger tilgængeligt på universitetets hjemmeside, og ifølge Zorona Jovanovic Andersen er det et "imponerende studie" af en anerkendt forskningsgruppe.

Luftforurening giver andre sygdomme

Der er altså langt større risiko for at dø af Covid-19, hvis man bor i et område med meget luftforurening.

Og det giver ifølge Zorona Jovanovic Andersen rigtig god mening. For forskningen viser, at personer, der bor i områder med meget luftforurening, i forvejen er i større risiko for at udvikle en række hjertekarsygdomme, luftvejssygdomme og diabetes. Og har man dem, er der større risiko for at dø af Covid-19.

- Luftforurening kan medføre inflammation i kroppen. Det betyder, at man er mere sårbar over for coronavirus, hvilket er ret godt dokumenteret nu. Så når luftforurening øger risikoen for de nævnte sygdomme, er man også mere udsat for at blive hårdt ramt af coronavirus.

- Vi ser også i Danmark, at luftforurening øger risikoen for dødelighed på grund af luftvejs- og hjertekarsygdomme samt diabetes. Så vi ser de samme effekter i Danmark, siger hun.

Derfor mener hun også, at man formentlig vil kunne finde de samme resultater, hvis et lignende studie blev lavet i Danmark.

Ifølge forskerne bag studiet vil man kunne bruge resultaterne til at sikre, at der i områder med meget luftforurening bliver taget flere forholdsregler for at stoppe spredningen af coronavirusset.

Norditalien er hårdt ramt

Et andet studie fra Italien har ifølge The Guardian tidligere vist, at dødsraten i Norditalien eksempelvis er højere end i resten af Italien under coronakrisen. Her kobles forskellen også til større luftforurening.

Og ifølge Zorana Jovanovic Andersen er Norditalien da også et af de steder i Europa med allermest luftforurening.

- Både på grund af deres industri, men også fordi de ligger mellem nogle bjerge. Så de bliver formentlig mere belastet af coronavirus, siger hun.

Her kan du se, hvordan mængden af luftforurening i Italien ændrede sig voldsomt på kort tid, efter at landet i vidt omfang lukkede ned:

Luften over Italien har også forandret sig markant. (Foto: handout © SA/Handout via Reuters / Foto: handout © ESA/Handout via Reuters)

I Danmark ligger luftforureningen i gennemsnit nogenlunde på niveau med i USA, hvor studiet er lavet. Der er dog nogle forskelle, hvor særligt de store byer i USA har en del mere luftforurening end eksempelvis København.

- Det er sammenlignelige lande, hvor man som i resten af Vesteuropa og USA har lavere luftforurening end for eksempel Indien og Kina. Vi er i den renere ende, men vi har også problemer med luftforurening, siger Zorana Jovanovic Andersen.

Verden over har målinger af luftforurening siden coronavirussets indtog vist, at luftforureningen faktisk er faldet voldsomt.

Det samme har man ifølge forskeren set i eksempelvis København, hvor luftforureningen efter en uges nedlukning var faldet betydeligt.

Så måske er der en lille smule positivt nyt for dem, der ellers lider under problemer med luftforurening.

- Alle oplever helt sikkert lavere luftforurening lige nu på grund af mindre trafik. Luftforureningen er derfor faldet til et niveau, vi ikke har set før, siger Zorana Jovanovic Andersen.

Facebook
Twitter