Ny forskning: Pesticider godkendt i Danmark mistænkt for at være kræftfremkaldende

Miljøministeriet har i dag nedsat en arbejdsgruppe, der skal følge ny, opsigtsvækkende forskning, som kæder godkendte pesticider sammen med kræft.

(© Grafik: Signe Heiredal)

De foreløbige resultater i en ufærdig undersøgelse med danske data tyder på, at børn kan have øget risiko for at udvikle børneleukæmi, hvis deres mødre under graviditeten har boet i nærheden af marker, hvor der formodentlig er sprøjtet med visse pesticider.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet her til eftermiddag i en pressemeddelelse.

De fire pesticider, som er blevet undersøgt, er: pendimethalin, bromoxynil, ioxynil og fluoxypyr. Heraf er ioxynil allerede forbudt i Danmark. Bromoxynil er i forvejen under mistanke for at være hormonforstyrrende og skadelig for fostre, og Danmark presser i EU på for et forbud hurtigst muligt.

- Hvis der er dokumentation for, at disse stoffer giver børn kræft, så vil jeg ikke tøve et sekund med at sætte nødforanstaltninger i værk og forbyde dem. Vi skal ikke have pesticider på danske marker, som gør børn syge, udtaler miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), i pressemeddelelsen.

Minister ser på resultater med stor alvor

- Det er et usædvanligt skridt at informere om en undersøgelse, der endnu ikke er færdig. Når jeg alligevel vælger at orientere Folketinget om den aktuelle viden, så er det fordi undersøgelsen er den første af sin art og baserer sig på danske data. Jeg ser med stor alvor på indikationerne, og jeg vil have, at myndighederne er klar til at handle, udtaler miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V) i pressemeddelelsen.

Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem National Cancer Institute, Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og National Institute of Health.

Og data er baseret på danske kvinder og børn i den danske børnekohorte. Undersøgelsens resultater er foreløbige, og forskerne understreger, at konklusionerne kan ændre sig.

DR arbejder på at få en uddybende kommentar fra ministeren.