Ny forskning: Større risiko for sjælden kræftform for naboer til eternitfabrik i Aalborg

Forskere fra Aalborg Universitetshospital har undersøgt tidligere skoleelever fra fire skoler.

Hvis du som barn har leget på en skole ved siden af Dansk Eternit Fabrik i Aalborg, er der syv gange så stor risiko for at få lungehindekræft som resten af befolkningen, fordi du måske har indåndet asbeststøv fra fabrikken.

Det viser ny forskning fra Aalborg Universitetshospital, som har undersøgt, hvordan det er gået med lidt mere end 12.000 personer født i perioden 1940-1970, som har gået på en af de fire skoler, der lå tæt på eternitfabrikken.

Resultatet kommer bag på Øyvind Omland, der er professor på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling og en af forskerne bag undersøgelsen.

- Jeg var i tvivl om, om man ville kunne se en forskel, men at risikoen var så stor, det havde jeg ikke forestillet mig, fortæller Øyvind Omland.

- Det er lidt forfærdeligt, for det er ikke meningen, at man skal have en opvækst og gå på en skole, hvor der er en øget risiko for en så alvorlig sygdom.

Tidligere skoleelever undersøgt

I dag er det forbudt at bruge asbest i produktionen. Dansk Eternit Fabrik har heller ikke brugt det siden midten af 1980erme.

Skoleeleverne har gået på enten Alléskolen, Sønderbroskolen, Vejgaard Vestre Skole eller Østermarken Skole i Aalborg. Alle fire skoler ligger inden for 100 til 750 meter fra, hvor fabrikken lå.

Det er tidligere elever fra de her fire skoler, som forskerne har brugt i undersøgelsen.
Det er tidligere elever fra de her fire skoler, som forskerne har brugt i undersøgelsen.

- Højst sandsynligt har disse børn leget i det område, der ligger mellem der, hvor de bor, hvor skolerne har ligget, og hvor de har fået deres undervisning.

Ved hjælp af Cancerregistret, der registrerer alle nye kræfttilfælde, har forskerne så undersøgt, om de tidligere skoleelever har udviklet den sjældne lungehindekræft.

Her fandt de, at risikoen for at få lungehindekræft var syv gange større hos denne gruppe mennesker, end hvis man havde gået på en hvilken som helst anden skole i Danmark.

Tove Michaelsen gik på Sønderbroskolen som barn. Hør hende fortælle om det her:

Ikke kun øget risiko hos skoleeleverne

Selvom Dansk Eternit Fabrik levede op til gældende lovgivning på området, dengang de brugte asbest i produktionen, lå fabrikken i et tæt bebygget område i Aalborg.

Det har derfor været af praktiske årsager, at det lige netop er skoleelever, man har undersøgt, påpeger Øyvind Omland:

- Hovedresultatet i undersøgelsen er, at man kan blive syg med en alvorlig sygdom som lungehindekræft ved alene at være nabo til en fabrik som eternit-fabrikken i Aalborg.

Selvom brugen af asbest har været forbudt i årtier, gør det stadig folk syge i dag, da en sygdom som lungehindekræft ofte først bliver konstateret, 40 år efter en person har været udsat for asbest. Nordjylland er det sted i Danmark, hvor flest får kræftdiagnosen.

Professor: Man skal ikke være nervøs

Lungehindekræft er en sjælden, men alvorlig kræftform, da den i dag ikke kan kureres.

I Danmark er der omkring 140 nye tilfælde om året.

Hør DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling forklare:

Derfor understreger professoren, at man ikke behøver at være nervøs, hvis man har gået på en af de fire skoler som barn eller har boet tæt på fabrikken.

- Der er en risiko, og den er måske mere end bare teoretisk, men den er mindre end risikoen for trafikdød. Man skal ikke gå og være bange, siger Øyvind Omland.

- Hvis man får åndedrætsbesvær, ondt i brystet, eventuelt ledsaget af vægttab og feber, og man ved, man har været asbest-udsat, så skal man overveje at kontakte sin læge.

Dansk Eternit Fabrik var ejet af F.L. Smidth. Derfra har ingen ønsket at stille op til interview, men Carsten Riisberg Lund, der er ansvarlig for F.L. Smidths forretning i Danmark, skriver blandt andet i en mail til DR:

- Alle i F.L. Smidth – inklusiv mig selv – er dybt berørte af denne sag og også de nye oplysninger. Denne sag handler om mennesker, som har lidt og det gør os ondt. Det er en helt og aldeles ulykkelig sag.

Vil du gerne høre mere om 'Asbestlaboratoriet Aalborg'? Klik her og lyt til P1 Dokumentar, der har netop den titel.

Hvad er asbest, og hvorfor kan det være farligt?

 • Allerede i 1960 slog forskning fast, at der var en sammenhæng mellem asbest og lungehindekræft.

 • I Danmark blev asbest gradvist forbudt fra 1972. Dansk Eternit Fabrik fik dispensation til at bruge asbest til fremstilling af tagplader op i 1980'erne.

 • Da asbest ikke kan brænde og tåler temperaturer op til 900 °C, har det været brugt til armering, isolering og brandsikring, og det har været brugt i en lang række bygningsmaterialer op til midten af 1980'erne. Asbest er stadig lovlig at anvende i nogle få produkter.

 • Ved arbejde med asbest og asbestholdigt materiale kan der opstå støv. Støvet indeholder fibre i form af meget tynde nåle. På grund af asbestens struktur kan fibrene spaltes på langs og blive meget tynde. Når diameteren er under 3 mikrometer, kan fibrene trænge helt ud i de allermindste forgreninger i lungerne.

 • Indånding af asbestfibre kan give anledning til følgende sygdomme:

 • Asbestose, som er en kronisk lungesygdom, og sygdommen viser sig typisk 10-20 år efter udsættelsen for asbest.

 • Lungekræft, som typisk optræder 10-30 år efter udsættelse for asbest.

 • Lungehindekræft, som typisk opstår 15-50 år efter udsættelse for asbest.

 • Fortykkelse af lungehinden (pleura plaqes).

 • I sjældnere tilfælde kan der opstå kræftsygdomme i mave og tarm, hvis man har været udsat for asbest.

 • Asbest og tobaksrygning forstærker hinandens virkninger kraftigt og øger risikoen for lungekræft, men ikke lungehindekræft.

Kilder: Arbejdsmiljø.dk, Kræftens Bekæmpelse