Ny forskning svækker Hedegaards klima-argument

Klima- og Energiminister Connie Hedegaard (K) ynder at fremvise den grønlandske gletsjer Jakobshavn som eksempel på global opvarmning. Men det er slet ikke grunden til, at gletsjeren smelter.

Her ses Klima- og Energiminister Connie Hedegaard i selskab med statsminister Anders Fogh Rasmussen, samt Tysklands Kansler Angela Merkel og Klimaminister Sigmar Gabriel, under et besøg på Grønland i 2007 (© Scanpix)

Når Klima- og Energiminister Connie Hedegaard (K) har skullet overbevise sine internationale kollegaer om, at global opvarmning er en presserende trussel, har hun yndet at tage dem med til gletsjeren Jakobshavn på Grønlands vestkyst.

Blandet andet har John McCain i 2006 ledsaget den danske minister til Grønland for at se gletsjeren svinde væk.

Nu viser ny forskning, at det slet ikke er den globale opvarmning, der er skyld i smeltningen af Jakobshavn. Det skriver Videnskab.dk.

Smeltningen skyldes derimod havstrømmen, der fører langt varmere bundvand ind i fjorden. Det varme vand er trængt ind i bunden af gletsjeren og har fået den til at smelte.

- Vi kan konkludere, at oceanet ser ud til at spille en meget større rolle for gletchernes accelleration og opbrud, end vi hidtil har troet, og jeg vil meget nødigt koble vores resultater sammen med global opvarming, udtaler Mads H. Ribergaard, oceanograf fra DMI, til Videnskab.dk. Mads H. Ribergaard er også medforfatter til en ny videnskabelig artikel om smeltningen af Jakobshavn i det videnskablige tidsskrift Nature Geoscience.