Ny forskning viser stor splittelse over coronavaccinationer

Coronavaccinerede personer har et langt mere negativt syn på uvaccinerede end omvendt, viser studie.

Coronavaccination eller ej? Emnet har været et meget debatteret de seneste år med hårde ord og synspunkter sendt i begge retninger. Nyt globalt studie viser nu, at vaccinerede har et mere negativt syn på uvaccinerede end omvendt. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Fordomme og antipati mod folk, der ikke er blevet vaccineret, er stor blandt dem, der er vaccineret, mens der den anden vej ikke er nogle problemer.

Det viser et nyt, stort dansk forskningsstudie, som netop er blevet publiceret i det velansete britiske tidsskrift Nature.

Studiet er gennemført i 21 lande - blandt andet Danmark - på flere kontinenter, hvor 500 borgere i hvert land er blevet konfronteret med fiktive personers karakteristika som eksempelvis vaccineret eller uvaccineret. Og konklusionen er tydelig på tværs af lande og kulturer: Vaccinerede har et mere negativt syn på uvaccinerede.

Faktisk er deres syn på dem mere negativt og fordomsfuldt end deres syn på for indvandrere, kriminelle og psykisk syge, som man har målt holdningerne op mod.

- Det er meget overraskende, at fordomme og synet på uvaccinerede stikker så dybt, og at det samtidigt ikke går den anden vej, siger Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af forskningsprojektet HOPE, der ser på, hvordan forskellige lande håndterer udfordringer med corona.

- Årsagen passer med tidligere forskning, som viser, at de holdninger drives af en anti-snylterpsykologisk reaktion, hvor man som vaccineret person tænker, at man har bidraget til at løse en fælles udfordring, selvom man var bekymret for bivirkninger og fik ondt i armen, siger han.

- Og så reagerer man med vrede mod uvaccinerede, fordi man ikke føler, at de vil betale omkostningerne for fællesskabet.Den slags kommer især til udtryk i lande med stærke samarbejdsnormer og høj tillid. Her reagerer man stærkere på, at nogen stiller sig uden for fællesskabet, og vaccination blev set som en måde at bidrage til det fælles gode på.

- Danmark er et af de lande, siger Michael Bang Petersen, som leder forskningsprojektet HOPE, der ser på, hvordan forskellige lande håndterer udfordringer med corona.

Sociale medier er en dårlig debat-pejling

Debatten mellem vaccinerede og uvaccinerede har raset med hårde ord på sociale medier, hvor begge sider har været skrappe over for hinanden.

Michael Bang Petersen tilføjer, at de også har undersøgt parternes kendskab til ”den modsatte parts” situation – der kan være mange årsager til, at man ikke bliver vaccineret – og at man ved, at jo større en omgangs- og vennekreds, man har, jo mere forstående er man over for den modsatte part.

Men selv blandt de vaccinerede, som kender mange uvaccinerede, så er der stadig fordomme.

- Ud fra at debatten har været så ophedet, troede jeg også, at modstanden gik begge veje. Det er måske en god anledning til at huske på, at man sjældent skal generalisere ud fra debatten på sociale medier, hvor det som regel de mest ekstreme, der råber højest, siger han.

Brug for viden om fordommene

Netop retorikken fra statsledere mod de uvaccinerede var det, der i slutningen af 2021 fik forskergruppen til at gå i gang med projektet.

I flere lande var der meget kraftige appeller til at lade sig vaccinere, og tonen blev af mange uvaccinerede opfattet som en hetz.

- Vi kan se, at den lille gruppe, som ikke ønsker at lade sig vaccinere, desværre smitter de borgere, som er vaccineret. Det er der ikke nogen rimelighed i […] Det må godt være mere besværligt at være uvaccineret end at være vaccineret i Danmark lige nu, sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 9. november sidste år.

Samme budskaber kom fra Frankrig og i USA, hvor der også var politiske sympatier til Demokraterne og Republikanerne, der lod til at bestemme, om man var for eller imod vaccination.

- Vi prøvede at forstå, hvordan det ser ud på globalt plan, og om der var fordomme på tværs af de grupper. Havde man antipati mod ”de andre”? Så man dem som utroværdige eller uintelligente?, siger Michael Bang Petersen.

Overraskende resultater i USA

Som det eneste land blandt de 21 er vaccinerede personer i USA blevet spurgt ind til en række ting om deres syn på, hvilke rettigheder de uvaccinerede bør eller ikke bør have.

Svarene viser, at de ellers frihedsbegejstrede amerikanere er klar til at gå meget langt i restriktionerne.

Undersøgelsen kiggede på, om uvaccinerede eksempelvis selv skulle kunne bestemme, hvor de ville sidde i offentlig transport, hvilke kvarterer de ville flytte ind i, om de burde kunne få arbejdsløshedsunderstøttelse, og om de skulle have samme ytringsfrihed.

- Her var den en klar tendens til, at de vaccinerede havde diskriminerede holdninger, mens der ikke var noget den anden vej. Det var også en overraskelse for os at se, at nogle amerikanere er villige til ikke bare at droppe invitationen til en familiefest, men helt at fratage rettigheder fra personer, der ikke er vaccinerede, forklarer Michael Bang Petersen.

Selv om der er forskel på amerikanere og europæere – og danskere – så vurderer han alligevel, at de resultater kan overføres til danske forhold, idet der er stor lighed i tallene på andre områder, hvor alle lande er spurgt til det.