Ny fraværsordning på gymnasier møder kritik: Frygter eleverne bliver væk

Både gymnasier og elever frygter, at nye fraværsregler vil få elever til at droppe undervisningen.

Gymnasieelever demonstrerer imod fraværspakken foran Undervisningsministeriet tilbage i maj. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hvis du kommer to minutter for sent på gymnasiet, fordi cyklen er punkteret, eller togene er forsinket på grund af sporarbejde, så klapper fraværsfælden.

I starten af skoleåret trådte en fraværspakke fra Undervisningsministeriet nemlig i kraft, og her står der blandt andet, at hvis man ikke sidder klar til undervisningen fra timens start, så er man fraværende.

Men de almene gymnasiers interesseorganisation, Danske Gymnasier, frygter, at fraværspakken vil få eleverne til helt at droppe undervisningen.

- Vi er bange for, at det får den konsekvens, at hvis man kommer til at stå fem minutter for sent op og af den grund kan se, at man kommer for sent til en time - så kommer man slet ikke, siger Birgitte Vedersøe, der er formand for Danske Gymnasier.

En stikprøveundersøgelse fra Undervisningsministeriet har vist, at eleverne på nogle gymnasier i gennemsnit er fraværende i helt op til en femtedel af undervisningen. Det gennemsnitlige fravær i det almene gymnasium er cirka 15 procent.

Og derfor valgte undervisningsminister Merete Riisager (LA) at lave en fraværspakke for at nedsætte fraværet på gymnasierne.

Men ifølge Birgitte Vedersø er fraværet på gymnasierne overhovedet ikke et problem. Faktisk har fraværet været faldende de seneste fem år fra 8,4 procent i 2010 til 7,6 procent i 2017, viser en undersøgelse, som Danske Gymnasier selv står bag.

- Det kan undre, at der var behov for politisk indgriben, når vi reelt har tal, der er så lave. Vi har et lavere fravær, end der er på det offentlige arbejdsmarked. Vi synes, det er at løse et problem, der ikke rigtig er der, siger Birgitte Vedersøe.

Samtidig mener hun ikke, at reglerne er fair overfor eleverne.

- Der kan jo også være udefrakommende faktorer, der forhindrer en i at være der til tiden, hvis toget eller bussen for eksempel er forsinket, siger hun.

Kan bruge tiden på noget andet

Fraværspakken er heller ikke noget, der bliver taget godt imod hos de Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Eleverne kan få fravær for et helt modul, og det svarer på mange skoler til, at man på papiret ikke har været til stede i 90 minutter.

Og ligesom gymnasierne frygter eleverne, at det vil få folk til helt at holde sig væk fra undervisningen.

- Hvis man bliver registreret for ikke at være tilstede, så er der mange elever, der vil synes, at det er helt håbløst at tage til timen. For så kan de lige så godt sidde og lave lektier til et andet modul, fortæller formand Malte Sauerland-Paulsen.

Før kunne man få fravær for 50 procent af modulet, hvis man eksempelvis var forsinket, eller læreren kunne helt vælge at fjerne fraværet, hvis der var en gyldig grund.

Og det har fungeret fint, fortæller Malte Sauerland-Paulsen.

- Skolerne har været i gang med at nedbringe fraværet og har været rigtig gode til det i de seneste år. I stedet for alt den her målstyring, burde man se på årsagerne til, at nogle elever bliver væk.

Fra klokken 10-15.30 i dag mødes en række gymnasieelever for at demonstrere imod fraværspakken på Svendborg Gymnasium.

Liberal Alliance afviser kritikken

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra undervisningsminister Merete Riisager, men Liberal Alliances undervisningsordfører, Henrik Dahl, synes, at reglerne er helt på sin plads.

- De unge mennesker skal lære at komme til tiden og respektere andre menneskers arbejde. Det kan jeg slet ikke forstå, at man kan være imod.

Så er det lige meget, om bussen har siddet fast i morgentrafikken.

- Sådan er livet. Det skal man lære, imens man er ung, for ellers kan man ikke passe ind på arbejdsmarkedet, og man er i øvrigt bare irriterende at omgås, siger han.