Ny friskole har bæredygtighed og vandpytter på skoleskemaet

Bæredygtighed og undervisning ude i naturen. Ny 'grøn' friskole åbner næste år.

Ideen med 'Den Grønne Friskole' er at give eleverne større ansvarsfølelse for naturen og miljøet, blandt andet skal en del af undervisningen foregå i naturen. Arkivfoto (Foto: © Annette M. Nielsen, DR Nordjylland)

Næste år åbner Den Grønne Friskole på Amager i København. Her skal eleverne plaske i vandpytter, studere vandløb og vande planter. En stor del af undervisningen vil nemlig handle om bæredygtighed og foregå ude i naturen, fortæller Karen Mclean, som er en af grundlæggerne af skolen.

- Vi starter med at have en masse undervisning i naturen og omkring naturen i stedet for at holde foredrag og løfte pegefingre og fortælle katastrofehistorier om global opvarmning og stigende vandmasser, siger Karen Mclean.

Hele ideen er at give eleverne en større ansvarsfølelse for naturen og miljøet. At genbruge plastik og spare på vandet skal være en selvfølge frem for en sur pligt. I øvrigt helt i tråd med, at tre ud af fire danskerne, ifølge en undersøgelse fra Epinion, gerne så at bæredygtighed kom på skoleskemaet.

Børn skal holde af naturen

- Ligesom vi hellere vil drage omsorg for nogen, vi er i familie med eller venner med, så kommer planeten og miljøet simpelthen til at betyde mere for børn, der har et tættere forhold til den, siger Karen Mclean.

Selv om meget af undervisningen kommer til at afvige fra almindelige skoler, er Karen Mclean ikke bange for, at eleverne på Den Grønne Friskole vil gå glip af basale, faglige færdigheder.

- Alt hvad de lærer om naturen bliver kædet sammen med dansk- og matematikundervisningen, så de går ikke glip af noget, siger Karen Mclean.