Ny hurtigtest for corona skaber mindre kø og ventetid på hospitalerne

Problemet er, at der er begrænset antal af de nye test, siger læger.

Tove Madsen på 88 år havde åndenød og blev sendt på akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital af sin egen læge. Og da åndenød er et symptom på corona, skulle hun testes, da hun ankom. Svaret kom kun 20 minutter senere med en ny hurtigtest: Hun havde ikke corona. (Foto: Paw Lindegaard Nielsen)

Årstiden med mere snue kombineret med corona presser flere akutafdelinger, fordi de skal behandle alle med symptomer som corona-patienter og isolere dem på enestuer.

Men en ny hurtigtest for corona har skabt mindre travlhed på flere akutmodtagelser.

Hvor patienter tidligere skulle vente mindst seks timer på testsvaret, går der nu kun 20 minutter, og det hjælper patienter hurtigere videre i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital.

- Hurtigtesten gør en verden til forskel for både ansatte og patienter. Hvis ikke vi havde haft den nye test, ville vi være nødt til at sende patienter rundt til andre afdelinger, som så ville risikere at aflyse behandlinger, siger ledende overlæge i akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital, Christian Rasmussen.

Et normalt stort pres på akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital i efterårs- og vintermåneder er taget til, fordi en stor del af patienterne har coronasymptomer som hoste, feber eller åndenød.

Derfor skal de testes, og indtil svaret ligger klart, skal patienten isoleres på enestuer og håndteres af personale klædt i værnemidler fra top til tå.

Få er reelt smittede

Akutmodtagelsen i Hvidovre modtager op til 60 patienter om dagen, og op mod halvdelen har coronasymptomer ifølge den ledende overlæge. Derfor er ventetiden helt afgørende, så hospitalet kan isolere de 1-2 procent af patienterne, der rent faktisk har corona, mens de resterende kan behandles som normalt.

Og konsekvensen er klar:

- Vi har haft meget svært ved følge med ved at sikre med de mange, der kommer ind med coronasymptomer. Med en hurtigtest får vi hurtigt patienterne videre til flersengsstuer, hvis de er testet negative eller på enestuer, hvis de er testet positive, forklarer han.

Ny type test - og sikre

De nye test er ikke af samme type som de lyntest, som flere private firmaer sælger til danskerne. De nye hurtigtest på blandt andet Hvidovre har en høj grad af præcision og sikkerhed, siger ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, Christian Østergaard Andersen.

- Hurtigtesten er lige så god som de andre test, vi foretager. Og den er betydelig hurtigere, siger han.

Den store forandring er især sket, efter at hospitalerne for et par uger siden har fået test til en maskine, de fleste hospitaler i forvejen har stående, og som bruges til at finde ud af om patienterne har influenza - og dermed også skal isoleres.

- Samtlige hospitaler råber efter testen. Ønskescenariet er, at vi har hurtigtest nok til alle med symptomer. Så behøver personalet ikke hele tiden gå med visir og ekstra sikkerhedsudstyr, og patienterne behøver ikke vente unødigt, siger Christian Rasmussen.

Kan ikke skaffe flere

Jonas Egebart er lægelig vicedirektør på Nordsjællands Hospital og formand for den gruppe i Region Hovedstaden, der har ansvaret for hurtig-testkapaciteten i regionen.

Regionen har fire leverandører, og mens regionen tidligere kunne købe 20 test om dagen er det tal nu oppe på 150-200 test om dagen.

- Vi kunne godt bruge flere hurtigtest, men har stadig så få, at vi fordeler dem til akutmodtagelserne, hvor behovet er størst. Man kan sammenligne det med situationen i foråret med mangel på værnemidler, hvor vi også centraliserede og fordelte, siger han.

Regionen vil ikke oplyse prisen på testene, men bekræfter, at de er langt dyrere end de normale test, som hospitalerne bruger.

- I dette tilfælde er det ikke penge, det handler om. Vi har købt de test, vi kan kan få, og som lever op til de krav, vi stiller, siger Jonas Egebart.

Også på vej i andre regioner

Ifølge ledende overlæge på Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital Annette Holm bliver de hurtige test også snart taget i brug på akutmodtagelsen i både Odense og Svendborg, der i øjeblikket har svartider på omkring en time.

Og Region Midtjylland oplyser, at den hurtige test med en svartid på 20 minutter også er på vej til akutmodtagelserne i regionen, der lige nu bruger en test, der tager 45 minutter at få svar på.

Ifølge formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), kan manglen på de hurtige test være et problem.

- Vi arbejder hårdt på at købe mest muligt ind. Men selvom vi gør alt, hvad vi kan, så efterspørger resten af verden jo også de hurtige test, og det betyder, at leverandørerne har store udfordringer med at levere de produkter, vi efterspørger, siger Stephanie Lose.

Selv om de nye test er dyrere end de sædvanlige test, er pengene givet godt ud, understreger hun.

- Selvom om testene er dyrere, er pengene også økonomisk set godt givet ud. De får behandlingen til at glide langt lettere ude på hospitalerne og sparer os samtidig for udgifter til at isolere patienterne, siger Stephanie Lose.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter