Ny kommission skal stykke fremtidens sundhedsvæsen sammen: 'Der er brug for forandring'

Regeringen har nedsat en ny sundhedsstrukturkommission, der over det næste år skal se på, hvordan sundhedsvæsnet skal indrettes.

Statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Sophie Løhde (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og direktør for Kræftens Bekæmpelse, formand for sundhedsstrukturkommissionen Jesper Fisker, på pressemødet om fremtidens sundhedsvæsen i Statsministeriet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Der er nok at tage fat på, når det gælder Danmarks sundhedsvæsen.

Lange ventetider, manglende hænder og store forskelle på behandlingstilbud på tværs af landet er blot nogle af de punkter, der fylder dagsordenen.

Senest har kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital, hvor mindst 293 kræftpatienter har ventet for længe på behandling, trukket overskrifter i medierne.

Men der skal gøres noget ved problemerne nu, lød det i dag på et pressemøde med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og indenrigs- og sundhedsminster Sophie Løhde (V).

Der nedsættes en såkaldt sundhedsstrukturkommission, hvis opgave bliver at se på, hvordan det danske sundhedsvæsen skal indrettes.

Men hvad skal kommissionen, og hvem er en del af den? Få overblikket her.

Hvad skal kommissionen?

Det blev sundhedsminister Sophie Løhde, der præsenterede de overordnede rammer for den nye kommissions arbejde. Hun oplyste, at kommissionen får én opgave - men den er til gengæld stor.

- Nemlig at opstille modeller for fremtidens sundhedsvæsen. For der er brug for forandring. Kommissionen får mandat til at gå fordomsfrit til værks. Vi har opstillet otte punkter, som kommissionen skal rundt om, siger hun.

Kommisionens formand er Jesper Fisker, der til daglig er direktør for Kræftens Bekæmpelse. Han glæder sig til at stå i spidsen for et "utroligt vigtigt arbejde".

- Jeg vil gøre mit til, at det får et nødvendigt højt ambitionsniveau, og at vi er med til at skabe den sundhedsmæssige debat, der er nødvendig, siger han.

Han glæder sig over, at der er sat nogle "klare og gode sigtelinjer" for kommissionens arbejde.

De sigtelinjer regeringen har valgt, er blandt andet et sundhedsvæsen, der er sammenhængende og samarbejdende, og et sundhedsvæsen, der understøtter frit valg og patientrettigheder.

Da Lars Løkke Rasmussen fik ordet, understregede han, at det nu handler om at kigge længere frem. For på mange punkter har vi et velfungerende sygehusvæsen, siger han.

Jesper Fisker er til daglig direktør i Kræftens Bekæmpelse, men nu er han også formand for den nye sundhedsstrukturkommission. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Men vi skal sætte ambitionen højere, så vi ikke bare har et godt sygehusvæsen, men også et godt sundhedsvæsen.

Han siger, som han har sagt før, at patienter nogle gange havner i en "bermudatrekant" mellem kommuner, sygehuse og egen læge.

Derfor skal "kompetente folk" nu kigge "fordomsfrit" på sundhedsvæsnets indretning, siger han.

Hvem er en del af kommissionen?

Foruden Jesper Fisker består den nye kommission af otte personer med hver deres indsigt i sundhedsvæsnet.

Her er de personer, der skal sidde i den nye kommission, som altså skal se på, hvordan sundhedsvæsnet skal indrettes:

  • Formand: Jesper Fisker, administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse, og bl.a. tidligere departementschef, tidligere adm. direktør i Sundhedsstyrelsen og tidligere direktør for sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.

  • Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi, VIVE.

  • Peter Bjerre Mortensen, professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

  • Dorthe Gylling Crüger, koncerndirektør, Region Hovedstaden.

  • Sidsel Vinge, konsulent og tidligere projektchef i Vive og tidligere sundhedschef i Gladsaxe Kommune.

  • Mogens Vestergaard, overlæge, seniorforsker og professor i almen medicin, Aarhus Universitet.

  • Marie Paldam Folker, centerchef, Center for Digital Psykiatri i Region Syddanmark.

  • Søren Skou, tidligere administrerende direktør, A.P. Møller Mærsk.

  • Gunnar Bovim, formand for Helsepersonelkommisjonen og rådgiver på Norges teknik-naturvidenskablige Universitet.